ΑΘΗΝΑ
05:14
|
01.02.2023
Η ΠΝΟ καλεί τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ σε συνεδρίαση για την απόφαση έναρξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τροπολογία εξπρές και χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση στα ναυτεργατικά σωματεία, η κυβέρνηση κατάργησε την αυτονομία του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΟΛΕΝ) τη λειτουργία του οποίου εντάσσει στο ΝΑΤ.

Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και όπως κάνει γνωστό στις 15-02-2022 και ώρα 22.15 κατατέθηκε τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, περί «Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις, για την κοινωνική ασφάλιση», με την οποία το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την ονομασία Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ)  καταργείται και το ΝΑΤ καθίσταται οιωνοί καθολικός διάδοχος αυτού.

Η ΠΝΟ τονίζει ότι ο ΕΛΟΕΝ για τους ναυτικούς είναι συνδεδεμένος με την ύπαρξή τους και την οικογένειά τους, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «πράξη απαράδεκτη και άκρως αντιναυτεργατική» και ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αποδεκτή, όταν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι «εμείς οι ίδιοι οι ναυτικοί χρηματοδοτούμε τον ΕΛΟΕΝ, με τις δικές μας εισφορές, χωρίς το κράτος να πληρώνει έστω ένα ευρώ».

«Η κατάργηση αυτή είναι casusbelli για εμάς τους ναυτεργάτες και σε περίπτωση της μη άμεσης απόσυρσής της θα απαντήσουμε με καθολικές και άμεσες κινητοποιήσεις» αναφέρει και καλεί τον πρωθυπουργό και όλους τους υπουργούς που υπέγραψαν την τροπολογία να την καταστήσουν ανενεργή. Υπενθυμίζει ότι «παρόμοια απόπειρα έγινε και το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ για την υφαρπαγή των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτεργατών και είχε άδοξο αποτέλεσμα». Τέλος καλεί για αύριο Πέμπτη τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ σε συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα και  για την απόφασης για έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Την ευθεία αντίθεσή του στην επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΛΟΕΝ με τροπολογία εξπρές, δηλώνει και ο  πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών και γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Μ.Τσικαλάκης, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση τόσο με τα ναυτεργατικά σωματεία, όσο και με την Εστία Ναυτικών. Υπενθυμίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιχειρήθηκαν και στο παρελθόν και βρήκαν την σύσσωμη και σθεναρή αντίθεση όλων των ναυτεργατών και αποσύρθηκαν κακήν κακώς όσο και βιαστικά επιχειρήθηκαν. Ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας και τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ.

ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά 1η Φεβρουαρίου η προπώληση εισιτηρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εντείνεται ο απεργιακός αγώνας στη Βρετανία

Ευλογία οι κυρώσεις της Δύσης, λέει ο Λουκασένκο στη Ζιμπάμπουε

Γαλλία: Εργατικός «2ος γύρος» ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα