ΑΘΗΝΑ
03:50
|
27.04.2024
Το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα σλοβακικά νοικοκυριά δεν θα αυξηθούν μέχρι το 2024, συμφώνησαν η κυβέρνηση και η «Slovenské elektrárne a.s.», ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβακία.

Το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Το κράτος και η τσεχο-ιταλικής ιδιοκτησίας Slovenské elektrárne συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την υπογραφή του μνημονίου, το κράτος εγγυάται ένα σταθερό ρυθμιζόμενο μέρος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των 61,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) χωρίς ΦΠΑ για τα νοικοκυριά μέχρι το 2024. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα μέσο σλοβακικό νοικοκυριό θα εξοικονομήσει περίπου 500 ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με βάση τη συμφωνία, ο συνολικός συμφωνημένος όγκος ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις τιμές διαμορφώνεται στις 6,15 τεραβατώρες (TWh) ετησίως.

«Η κατανάλωση των σλοβακικών νοικοκυριών είναι περίπου 5,6 TWh ετησίως. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για την παροχή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας σε νοσοκομεία, σπίτια κοινωνικών υπηρεσιών και σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Igor Matovič.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την απειλή της κυβέρνησης, η οποία με τη μορφή φορολογικής πρότασης, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδιο για την επιβολή υπερβολικών χρεώσεων στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το 2020, η πυρηνική ενέργεια αντιστοιχούσε στο 83,5% των πρωτογενών πηγών ενέργειας στην παρεχόμενη ηλεκτρική ενέργεια της Slovenské elektrárne.

Εάν το προτεινόμενο νομοσχέδιο περάσει, η διαφορά μεταξύ των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των δαπανών για την παραγωγή της σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα φορολογηθεί, αποφέροντας στο κράτος περίπου 50 εκατ. ευρώ. Η Slovenské elektrárne απέρριψε σθεναρά ένα τέτοιο σχέδιο, επικαλούμενη το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση θα αποσύρει την πρόταση για τη φορολόγηση των πυρηνικών, καθώς αποδείχθηκε ότι αποτελούσε μέρος της συμφωνίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Matovič.

Πηγή: Euractiv.sk

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα