ΑΘΗΝΑ
18:36
|
25.04.2024
Το εθνικό πτηνό της Αμερικής κινδυνεύει από δηλητηρίαση από μόλυβδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εθνικό πτηνό της Αμερικής κινδυνεύει πολύ περισσότερο απ’ ότι πίστευαν οι ειδικοί, καθώς οι μισοί σχεδόν φαλακροί αετοί που ελέγχθηκαν από επιστήμονες εμφανίζουν σημάδια χρόνια έκθεσης σε μόλυβδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ενώ ο πληθυσμός των φαλακρών αετών έχει ανακάμψει από το χείλος της εξαφάνισης από τότε που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το φυτοφάρμακο DDT το 1972, τώρα βρέθηκαν επιβλαβή επίπεδα τοξικού μολύβδου στα οστά του 46% των φαλακρών αετών από δείγματα που ελήφθησαν σε 38 πολιτείες από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα, ανέφεραν ερευνητές στο το περιοδικό Science .

Παρόμοια ποσοστά έκθεσης σε μόλυβδο βρέθηκαν σε χρυσαετούς, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι σημαίνει ότι τα αρπακτικά κατανάλωσαν πιθανότατα πτώματα ή θήραμα μολυσμένα με μόλυβδο από πυρομαχικά ή είδη αλιείας.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά για οποιοδήποτε είδος άγριας ζωής που καταφέραμε να αξιολογήσουμε την έκθεση σε μόλυβδο και τις συνέπειες σε επίπεδο πληθυσμού σε ηπειρωτική κλίμακα», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Τοντ Κάτζνερ, βιολόγος άγριας ζωής στο US Geological Survey στο Αϊντάχο. «Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των φαλακρών αετών που εξετάστηκαν είχαν εκτεθεί επανειλημμένα σε μόλυνση από μόλυβδο».

Ο μόλυβδος είναι μια νευροτοξίνη που ακόμη και σε χαμηλές δόσεις βλάπτει την ισορροπία και την αντοχή του αετού, μειώνοντας την ικανότητά του να πετά, να κυνηγά και να αναπαράγεται. Σε υψηλές δόσεις, ο μόλυβδος προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατο.

Η μελέτη υπολόγισε ότι η έκθεση σε μόλυβδο μείωσε την ετήσια αύξηση του πληθυσμού των φαλακρών αετών κατά 4% και των χρυσαετών κατά 1%.

Οι φαλακροί αετοί είναι μια από τις πιο διάσημες ιστορίες επιτυχίας για την διάσωση της άγριας ζωής στην Αμερική και τα πτηνά αφαιρέθηκαν από τη λίστα απειλούμενων ειδών των ΗΠΑ το 2007.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Εκτός από την υποχώρηση της αύξησης του πληθυσμού των αετών, η έκθεση σε μόλυβδο μειώνει την ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι μολυσματικές ασθένειες.

«Ο μόλυβδος υπάρχει γύρω μας και είναι εύκολο στα πουλιά να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Βινς Σλάμπε, ερευνητής βιολόγος άγριας ζωής στη μη κερδοσκοπική Conservation Science Global. «Ένα θραύσμα μολύβδου στο μέγεθος της άκρης μιας καρφίτσας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει θνησιμότητα σε έναν αετό» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από apnews.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα