Σημαντική δήλωση έκανε απόψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ σχετικά με το σχέδιο του υποθαλάσσιου αγωγού East Med.Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Τουίτερ η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν ανακάλεσαν την θέση τους για τον αγωγό East Med καθώς δεν είχαν αναλάβει επίσημα ή οικονομικά την υποστήριξη του σχεδίου.
Και ο εκπρόσωπος συνεχίζει:
«Περισσότερο διευκρινίσαμε τη θέση μας ώστε να εστιάσουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση. Η απόφαση για προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med (EMGP) εναπόκειται εν τέλει στις εμπλεκόμενες χώρες»
Η δήλωση αυτή εν μέρει συνιστά αναδίπλωση από την διαφαινόμενη κατηγορηματική θέση κατά της δημιουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού από το non paper που είχε διαρρεύσει σε ελληνικές και κυπριακές εφημερίδες στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου προκαλώντας μεγάλη ικανοποίηση στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι τον τελικό λόγο για το έργο δεν το έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες προφανώς και επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως δεν μπορούν να παρακαμφθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας σε ένα τόσο νευραλγικό ενεργειακό έργο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα μελέτη βιωσιμότητας του υποθαλάσσιου αγωγού East Med για τη μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού ή και αιγυπτιακού φυσικού αερίου στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης μέσω Ελλάδας.
Πιέσεις από Ελληνοαμερικανούς βουλευτές
Αφορμή για την νέα αντίδραση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ έδωσε μια νέα επιστολή που έστειλαν οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, που απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών περί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
Οι δύο βουλευτές είχαν στείλει επιστολή την 21η Ιανουαρίου, με την οποία εξέφραζαν την αντίθεση τους για την απόσυρση της διπλωματικής στήριξης για το έργο του αγωγού. Το Στέιτ Ντιπάρτεντ, ωστόσο, είχε υποστηρίξει ότι δεν υφίσταται θέμα αλλαγής στάσης, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν στηρίξει ποτέ επίσημα αλλά ούτε και οικονομικά τον συγκεκριμένο αγωγό.
Στη νέα απάντηση τους, οι δύο βουλευτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον είχε στηρίξει με διπλωματική συνέπεια τον αγωγό EastMed.Για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη θέση, απαριθμούν μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις στις οποίες είχε προβεί στο παρελθόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις οποίες περιλαμβάνεται:
- Η Κοινή Δήλωση της 7ης Οκτωβρίου 2019 που έγινε στον Δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας, η οποία ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ αναγνώρισαν τις δυνατότητες του προτεινόμενου αγωγού φυσικού αερίου EastMed να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο».
- Η κοινή δήλωση της 28ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την Αναθεώρηση σε Υψηλό Επίπεδο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας έλεγε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου και ανυπομονούν να συζητήσουν στον επικείμενο Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους στην διασύνδεση της Ελλάδας με την Βουλγαρία, στο έργο της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στην ιδιωτικοποίηση της υπόγειας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, στο έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και τον αγωγό EastMed».
Επιπλέον, οι δύο νομοθέτες υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 203 του Νόμου EastMed Act εκφράζει στήριξη στον εν λόγω αγωγό και ότι πολλοί αξιωματούχοι που επέβλεπαν την ενεργειακή διπλωματία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ είχαν κινηθεί σε αυτή τη γραμμή.
Τέλος, οι δύο βουλευτές ζητούν να έχουν μια κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Έϊμος Χοκστάϊν, ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής ασφάλειας, στην οποία θα παραβρεθούν και οι συντάκτες του νόμου EastMed Act στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Ted Deutch και David Cicilline) προκειμένου να ενημερωθούν για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι είχε πει εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κοσμοδρόμιο
Υπενθυμίζεται ότι στις 28/1/22 εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αθήνα απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Κοσμοδρομίου είχε διευκρινίσει πως ο φορέας υλοποίησης της μελέτης βιωσιμότητας «δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει όλες τις δραστηριότητες ανάπτυξης του έργου και δεν έχει λάβει ακόμη επενδυτική απόφαση». Ανέφερε δε πως «η εμπορική βιωσιμότητα του έργου εξαρτάται επίσης από τις μελλοντικές ανάγκες της περιφερειακής ζήτησης».
Ωστόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ στην Αθήνα δεν είχε δοθεί ευθεία απάντηση στο ερώτημα πότε ακριβώς αναμένουμε το πόρισμα της μελέτης βιωσιμότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ που είχε αναγγελθεί τον Ιανουάριο του 2020 με κόστος 34,5 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να είναι έτοιμη σε δύο χρόνια.