ΑΘΗΝΑ
14:25
|
19.04.2024
Ισχυρή έκρηξη μετά τις 6.00 μμ στο Ντονέτσκ. Eντολή απομάκρυνσης αμάχων από το Ντονμπάς. Αρχηγός ΓΕΣ Ουκρανίας: Εμείς μόνο απαντάμε σε βομβαρδισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας σημειώνεται από νωρίς σήμερα το απόγευμα. Λίγη ώρα μετά τη εντολή εκκένωσης των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Ντονέτσκ δίχως να σημειωθούν θύματα.

Στο φόντο κλιμάκωσης της έντασης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT κατέγραψε τις έντονες φήμες για στρατολόγηση μισθοφόρων από τα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό να συμμετάσχουν σε επιθέσεις στο Ντονμπάς.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΓΕΣ της Ουκρανίας Βαλέρι Ζαλούζνι διέψευσε απόψε πως ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει επιθέσεις στο Ντονέσκ.

Στο Λβιβ μεταφέρεται και η βρετανική πρεσβεία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε απόψε ότι η πρεσβεία της χώρας στην Ουκρανία θα μεταφερθεί προσωρινά από το Κίεβο στην πόλη Λβιβ.

Με αυτή την αφορμή επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα αυτή όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία θα επηρέαζε σοβαρά την ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να παράσχει προξενική βοήθεια (στους Βρετανούς πολίτες) στην Ουκρανία», τόνισε το Φόρεϊν Όφις. «Οι Βρετανοί πολίτες δεν θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη προξενική υποστήριξη ή βοήθεια για την απομάκρυνσή τους υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε.

Έκρηξη στο κέντρο Ντονέτσκ

Η έκρηξη στο κέντρο του Ντονέτσκ, κοντά στα κυβερνητικά κτίρια της ομώνυμης Λαϊκής Δημοκρατίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 18.00 μμ (ώρα Ελλάδας).

Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νόβοστι αναφέρουν ισχυρή έκρηξη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τραυματισμοί διερχόμενων διαβατών.

Έκκληση εκκένωσης Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Νωρίτερα, έκκληση για την άμεση απομάκρυνση των πιο ευάλωτων αμάχων από την Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ είχε απευθύνει  λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα ο επικεφαλής τής, Λεονίντ Πάσεσνικ.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε το ακόλουθο διάγγελμα του Πάσεσνικ:

«Καλώ όλους τους πολίτες της δημοκρατίας που δεν έχουν πάρει ειδοποίηση επιστράτευσης αλλά και εκείνους που δεν συμμετέχουν σε άκρως απαραίτητες υποδομές υπηρεσιών να εγκαταλείψουν το έδαφος με προορισμό την Ρωσική Ομοσπονδία για να αποφευχθούν πλήγματα στον πληθυσμό αμάχων».

Ο Πάσεσνικ έδωσε επίσης εντολή στις υπηρεσίες επιβολής νόμου και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων να εξασφαλίσουν την διατεταγμένη απομάκρυνση κοινωνικών δομών και να βοηθήσουν τον πληθυσμό να φθάσει σε ασφαλή μεθοριακά σημεία ελέγχου.

Ουκρανία

Σε παρόμοιο διάγγελμα προέβη στη συνέχεια και ο Ντένις Πούσιλιν επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανακοινώνοντας πως η Μόσχα συμφώνησε να παράσχει καταλύματα για τους ανθρώπους που αποχωρούν με προτεραιότητα στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Εντολή Πούτιν για βοήθεια στους αμάχους του Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους αμάχους που εκκενώνουν τις εστίες τους στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η εντολή συμπεριλαμβάνει την παροχή βοήθειας σε ιατρική φροντίδα, καταλύματα και ζεστά γεύματα. Θα δοθεί επίσης οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων (116 ευρώ) ανά άτομο που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.

Ο βασικός χώρος υποδοχής των αμάχων από το Ντονμπάς έχει στηθεί στο Ροστόφ της νότιας Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Λαβρόφ: Ελέγχονται φήμες για Κοσοβάρους μισθοφόρους

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχονται πληροφορίες για πιθανές αφίξεις μισθοφόρων από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Λαβρόφ: Αν εξαρτάται από τη Ρωσία δεν θα υπάρξει πόλεμος - ertnews.gr

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) ο Λαβρόφ τόνισε πως υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για τη στρατολόγηση μισθοφόρων για πιθανές «ασύμμετρες επιθέσεις» εναντίον της Ρωσίας και στο Ντονμπάς.

Τόνισε πως οι μισθοφόροι στρατολογούνται στα Δυτικά Βαλκάνια για να συμμετάσχουν σε συγκρούσεις. Ο Λαβρόφ το αξιοποίησε αυτό ως επιπρόσθετη ένδειξη της αποτυχίας του ΝΑΤΟ και των δυτικών χωρών να επιφέρουν ειρήνη στα Βαλκάνια λέγοντας:

«Το Κοσσυφοπέδιο και άλλες περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων έχουν γίνει θερμοκήπια εγκλήματος, τρομοκρατών και λαθρεμπόρων ναρκωτικών».

Ο αρχηγός ΓΕΣ της Ουκρανίας διαψεύδει ότι άρχισε επιθέσεις στο Ντονμπάς

Ο διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, διέψευσε απόψε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε στρατιωτικές ενέργειες στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς και ότι σχεδίασε ένα σαμποτάζ στην πόλη Χορλίφκα της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

«Οι δηλώσεις που έκαναν οι επικεφαλής των κατοχικών διοικήσεων για την υποτιθέμενη επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την δια της βίας απελευθέρωση των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι πληροφορίες που έδωσα μπορούν επίσης να επαληθευθούν από τον ΟΑΣΕ», έγραψε στο Facebook ο Ζαλούζνι. Πρόσθεσε ότι η διπλωματία είναι η μοναδική αποδεκτή επιλογή που κάνει το Κίεβο για την επίλυση του ζητήματος του Ντονμπάς.

«Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία δεν σχεδιάζουν, ούτε διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η μοναδική αποδεκτή επιλογή μας είναι να άρουμε την κατοχή του λαού και των εδαφών μας μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας. Μια επιχείρηση επίθεσης στο Ντονμπάς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων, κατά συνέπεια τέτοια σενάρια ούτε καν εξετάζονται» συνέχισε.

Ο διοικητής πρόσθεσε τέλος ότι ο ουκρανικός στρατός δεν ανοίγει πρώτος πυρ στο Ντονμπάς αλλά μόνο απαντά στους βομβαρδισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα