ΑΘΗΝΑ
20:44
|
03.05.2024
Ο πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, επικρίνει σφοδρότατα τη στάση της προπονήτριας της 15χρονης Ρωσίδας πατινέζ μετά την… πτώση της στο Πεκίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Καμίλα Βαλίεβα, η 15χρονη «πριγκίπισσα» του καλλιτεχνικού πατινάζ, η οποία έγραψε ιστορία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με το τετραπλό άλμα της, έμεινε τελικά εκτός μεταλλίων. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η συμπατριώτισσά της, Άνα Σερμπάκοβα, η οποία στις 18 Μαρτίου γίνεται 18 ετών.

Η Βαλίεβα απεδείχθη ότι δεν ήταν σε θέση να παραβλέψει και να σηκώσει στους ώμους της το σκάνδαλο με την υπόθεση ντόπινγκ και τις επικρίσεις μετά την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS)  να μην αποβληθεί από τους Αγώνες. Υπέπεσε σε λάθη.  

Η έφηβη Καμίλα Βαλίεβα ξέσπασε σε κλάματα μετά τη χθεσινή της κακή εμφάνιση στον τελικό του ατομικού γυναικών του καλλιτεχνικού πατινάζ. Το ξέσπασμα της νεαρής αθλήτριας θεωρείται φυσιολογικό και δικαιολογημένο.  Αυτό που χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC), Τόμας Μπαχ, ήταν η αντίδραση της προπονητικής ομάδας της Ρωσίδας.

Ο Γερμανός χαρακτήρισε «αλγεινή» την «ψυχρότητα» με την οποία υποδέχτηκε την Καμίλα Βαλίεβα η επικεφαλής της προπονητικής ομάδας,  Ετέρι Τουτμπερίτζε. Κανείς δεν την αγκάλιασε, κανείς δεν την παρηγόρησε βγαίνοντας από το ρινγκ. Το μόνο που τη ρώτησαν ήταν: «Γιατί εγκατέλειψες τη μάχη;».

Ο Τόμας Μπαχ πιστεύει ότι η στάση της προπονήτριας εγείρει ανησυχίες για το μέλλον. «Όταν είδα αργότερα πώς αντιμετωπίστηκε η αθλήτρια από την ομάδα της ανατρίχιασα. Ήταν απίστευτη η ψυχρότητα ενώ θα έπρεπε να την παρηγορήσουν και να της συμπαρασταθούν», είπε ο πρόεδρος της IOC.  

Οι προπονητικές μέθοδοι της Τουτμπερίτζε έχουν κατά καιρούς σχολιαστεί αρνητικά. Η Ρωσίδα αγκάλιασε την αθλήτριά της τη στιγμή που ανέμεναν να ακούσουν τη βαθμολογία αλλά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα η κάμερα την κατέγραψε να λέει στην 15χρονη: «Γιατί αφέθηκες; Εξήγησέ μου, γιατί;»

Ο Μπαχ δήλωσε «πολύ, πολύ ενοχλημένος» από αυτό που είχε δει στην τηλεόραση. «Όλα αυτά με κάνουν να μην έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο στενό περιβάλλον της Καμίλα, ούτε σε σχέση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν, ούτε σε ό,τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον», πρόσθεσε. «Δεν με κάνουν να πιστεύω ότι γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν, πώς να συμπεριφερθούν απέναντι σε έναν ανήλικο αθλητή, ηλικίας 15 ετών, που διαγωνίζεται κάτω από ένα τόσο προφανές ψυχολογικό και συναισθηματικό στρες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχει ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσει την έρευνα γύρω από την υπόθεση ντόπινγκ της Ρωσίδας, η οποία βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης και έχει απαγορευθεί από τον WADA από το 2014, επειδή προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Στο «μικροσκόπιο» του WADA θα βρεθούν και οι προπονητές, οι γιατροί κι άλλοι ενήλικες της ρωσικής ομάδας.

Αυτές τις 11 ημέρες των Αγώνων η Τουτμπερίτζε ήταν πάντα δίπλα στις αθλήτριές της. Συνέχιζε να προπονεί τη Βαλίεβα ακόμα κι όταν δεν ήταν βέβαιο αν η 15χρονη θα παρέμενε στη διοργάνωση. Η Τουτμπερίτζε είναι η προπονήτρια, η οποία έχει αναδείξει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρωσικού και παγκόσμιου καλλιτεχνικού πατινάζ τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα τους η χθεσινή χρυσή Ολυμπιονίκης Άνα Σερμπάκοβα και η ασημένια Αλεξάντρα Τρούσοβα. Ήταν επίσης η προπονήτρια της Αλίνα Ζαγκίτοβα της χρυσής πρωταθλήτριας του 2018, σε ηλικία 15 ετών, αλλά και της Γιούλια Λιπνίτσκαγια, η οποία στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σότσι το 2014, επίσης σε ηλικία 15 ετών.   

Όλες αυτές οι αθλήτριες αποχώρησαν, ούσες ακόμα έφηβες, από το άθλημα. Η Τρούσοβα μπορεί να είναι η επόμενη κρίνοντας από τη δήλωση που έκανε μετά την εμφάνισή της στο Πεκίνο: «Το μισώ αυτό το άθλημα. Μισώ τα πάντα γύρω από αυτό. Δεν θα πάω στην τελετή απονομής των μεταλλίων». Αργότερα η 17χρονη ανασκεύασε και εξήγησε ότι ήταν μια δήλωση επηρεασμένη από την ένταση της στιγμής.

Ο Μπαχ λέει ότι η IOC δεν μπορεί να κάνει πολλά για τους προπονητές. «Έχουμε ελάχιστα μέσα ελέγχου. Δεν είμαστε αστυνομία, δεν κάνουμε ανακρίσεις, δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Και το φάσμα των κυρώσεων μας είναι περιορισμένο». Ο Γερμανός, μάλιστα, πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στις κυβερνήσεις.  

Ο Μπαχ, Ολυμπιονίκης ο ίδιος το 1976 στην ξιφασκία, είπε ότι είναι αδιανόητη η πίεση που δέχθηκε η Καμίλα Βαλίεβα. «Γνωρίζω από τα χρόνια μου ως αθλητής τι σημαίνει πίεση. Αλλά αυτό που συνέβη με την Καμίλα είναι αδιανόητο», σχολίασε. «Μπορώ μόνο να της ευχηθώ να έχει τη στήριξη της οικογένειάς της, την υποστήριξη των φίλων της και την υποστήριξη ανθρώπων που τη βοηθούν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Μπαχ. «Και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα δει ότι υπάρχει σωστός τρόπος για να ξεπεράσεις μια αποτυχία. Είναι κρίμα να το βιώσει ως μια τραυματική εμπειρία σε τόσο μικρή ηλικία».

Με πληροφορίες από BBC  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα