ΑΘΗΝΑ
09:24
|
23.04.2024
Η ισραηλινή αεροπορία απάντησε στέλνοντας δύο ισραηλινά τζετ πάνω από τη Βηρυτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου προκάλεσε σήμερα το μεσημέρι η «αναγνωριστική» 40λεπτη πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) της λιβανέζικης στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Ισραήλ μέχρι την ασφαλή επιστροφή του στο λιβανέζικο έδαφος.

Όταν έγινε αντιληπτό το λιβανέζικο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος σήμανε συναγερμός προκαλώντας την προσπάθεια ρίψης εναντίον του drone ενός ισραηλινού πυραύλου, που ωστόσο αστόχησε. Αυτό όμως ενεργοποίησε τις σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους Ισραηλινούς πολίτες.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε πύραυλο κατά του μικρού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους επιβεβαιώνοντας πως αστόχησε.

Στη συνέχεια η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την 40λεπτη πτήση στο Ισραήλ ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για μοντέλο αεροσκάφους «Χασάν» (Hassan) που έφθασε σε βάθος 70 χλμ εντός του ισραηλινού εδάφους.

«Η Ισλαμική αντίσταση έστειλε το drone Hassan στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ερεύνησε την περιοχή για 40 λεπτά» ανέφερε η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, καταλήγοντας ότι το σκάφος επέστρεψε «με ασφάλεια» στο Λίβανο.

Χαμηλές πτήσεις ισραηλινών μαχητικών πάνω από τη Βηρυτό

Κατόπιν τούτου, η ισραηλινή αεροπορία απάντησε στέλνοντας  δύο ισραηλινά τζετ που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου πετώντας χαμηλά πάνω από την πρωτεύουσα Βηρυτό σε μία προσπάθεια να «στείλουν μήνυμα» στην Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό Κανάλι 13 μετέδωσε πως το Ισραήλ αναμένει μεγαλύτερα drone από εκείνο που έστειλε σήμερα η Χεζμπολάχ καταφέρνοντας να φθάσει ετοιμάζεται να πλησιάσει ως τη Θάλασσα της Γαλιλαίας (γνωστή και ως Λίμνη Γεννησαρέτ).

Illustrative photo of an IAF F-16 (IDF Spokesperson's Unit/Flash90)

Την περασμένη Τετάρτη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε διάγγελμα που έκανε με αφορμή την επέτειο από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι προειδοποίησε το Ισραήλ ότι πλέον διαθέτει τις υποδομές για να μετατρέψει χιλιάδες πυραύλους σε πυραύλους ακριβείας.

Είχε επίσης ανακοινώσει πως έχει ξεκινήσει επίσης και την παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα