ΑΘΗΝΑ
19:55
|
19.04.2024
Σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης παρατηρείται στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, με ολοένα αυξανόμενες αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντική κλιμάκωση της κατάστασης παρατηρείται στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών, με ολοένα αυξανόμενες αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις, την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για παράλληλο «πόλεμο προπαγάνδας», με πληροφορίες για συγκρούσεις, επιθέσεις και προβοκατόρικες ενέργειες να διακινούνται εκατέρωθεν.

Ειδικότερα,  οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησε στον βομβαρδισμό τριών ακόμη οικισμών στην περιοχή του Ντονμπάς, με τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε να υποστηρίζεται πως αποτελούν τους νέους στόχους ενός βομβαρδισμού διαρκείας. Την ίδια ώρα, τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic ανέφερε πως δέχτηκε επίθεση κατά την προσπάθεια κάλυψης της κατάστασης στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης, χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντενίς Μοναστίρσκι, ανακοινώθηκε πως χρειάστηκε να μπει σε καταφύγιο για να γλιτώσει από επίθεση με οβίδες που δέχθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς.

Ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο των περιοχών που βομβαρδίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι καταγράφονται διαρκώς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας και ισχυρίστηκε ότι από το πρωί του Σαββάτου σημειώνονται διαδοχικές επιθέσεις με οβίδες κατά αμάχων από Ρωσόφωνους αυτονομιστές. Η Ρωσία, από την πλευρά της, εγκαλεί τον ουκρανικό στρατό για βομβαρδισμό ρωσικών εδαφών από τα σημεία που ελέγχει στην ανατολική Ουκρανία, με το Κίεβο να απορρίπτει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσχηματικές δικαιολογίες προκειμένου να μην κατηγορηθεί σε περίπτωση εισβολής. 

«Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της το 2014 και πολλοί άνθρωποι έχουν θυσιάσει τη ζωή τους γι’ αυτήν» υποστήριξε ο  Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι «από το 2014, η Ρωσία επιμένει ότι επιλέξαμε λάθος, ότι κανείς δεν μας περιμένει στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε η Ευρώπη να λέει συνεχώς και να αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι δεν είναι αλήθεια;».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε από την Γερμανία όπου μετέβη για τις εργασίες της Διάσκεψης του Μονάχου ότι «παρά την απειλή, η Ουκρανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», ούτε φοβάται τις «προβοκατόρικες ενέργειες που σημειώνονται στα σύνορά της» ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε νέες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανίας δηλώνοντας πως «έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε να περάσουμε από την πολιτική κατευνασμού στις εγγυήσεις ασφαλείας».

Σε μια ακόμη δήλωση που εγείρει ερωτήματα, υποστήριξε ότι το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, κάτι το οποίο σκοπεύει να πετύχει με «ειρηνικά μέσα», ενώ παράλληλα κατηγόρησε το διεθνές σύστημα ασφάλειας για αδυναμία. «Ό,τι και να γίνει θα προστατέψουμε την όμορφη χώρα μας» κατέληξε ο Ζελένσκι, καλώντας τις χώρες της Δύσης «να μην καλοπιάνουν τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι έπειτα από βομβαρδισμούς έχει σκοτωθεί ένας στρατιώτης και έχουν τραυματιστεί ακόμη τρεις στο Ντονμπάς.

Παράλληλα, οι Γάλλοι υπήκοοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία, με εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας, Χάρκοβο, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, όπως και στην περιοχή του Ντνίπρο, να καλούνται να απομακρυνθούν «χωρίς καθυστέρηση».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η σύσταση που εξέδωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, που σημειώνοντας ότι «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω», ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», συνιστώντας στους Γερμανούς πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων.

«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες» ανέφερε ο οδηγία που δημοσιεύθηκε.

Νωρίτερα μάλιστα ανακοινώθηκε ότι οι αυστριακές αερογραμμές αναστέλλουν τα δρομολόγια τους από Κίεβο και Οδησσό από τις 20 Φεβρουαρίου και η Lufthansa αναστέλλει τα δρομολόγια της από το Κίεβο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα