ΑΘΗΝΑ
16:58
|
18.05.2024
16 μήνες η ποινή για την αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε έναν 20χρονο στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Δεκέμβριο, ένα δικαστήριο καταδίκασε την Κιμ Πότερ, 49 ετών, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφού σκότωσε τον Ντόντ Ράιτ, 20 ετών, κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας.

Ο Ντόντ Ράιτ πυροβολήθηκε και εν τέλει πέθανε, όταν η Κιμ Πότερ τον πυροβόλησε κατά λάθος με το όπλο της αντί για το Taser.

Συγγενείς του Ράιτ είχαν δώσει νωρίτερα δηλώσεις για τον αντίκτυπο των θυμάτων, ζητώντας η Πότερ να αντιμετωπίσει τη μέγιστη δυνατή ποινή των 15 ετών.

Η μητέρα του Ράιτ, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συγχωρήσει την Πότερ, υποστηρίζοντας δε, ότι η πρώην αστυνομικός δεν είπε ποτέ το όνομα του γιου της κατά τη διάρκεια της δίκης. «Αναφερόταν στον Ντόντ ξανά και ξανά ως «ο οδηγός»», είπε μέσα σε δάκρυα η άτυχη μάνα του Ράιτ.

Η Πότερ απευθύνθηκε στην οικογένεια του Ράιτ στο δικαστήριο – γυρίζοντας να τους αντιμετωπίσει ευθέως – πριν εκδοθεί η ποινή της «Είπες ότι δεν σε κοίταξα κατά τη διάρκεια της δίκης. Δεν πιστεύω ότι είχα αυτό το δικαίωμα», τόνισε η πρώην αστυνομικός. «Δεν είχα καν το δικαίωμα να είμαι στο ίδιο δωμάτιο μαζί σας. Λυπάμαι τόσο πολύ που σας πλήγωσα, τόσο που και η καρδιά μου είναι συντετριμμένη για όλους σας».

Καθώς διάβαζε την απόφασή του δικαστηρίου, η δικαστής Ρεγγίνα Τσου για την καταδίκη της Πότερ, την περιέγραψε ως «μια από τις πιο θλιβερές υποθέσεις που είχα στα 20 χρόνια μου στο εδώλιο».

Οι εισαγγελείς ζήτησαν αρχικά ποινή φυλάκισης για την Πότερ 7 ετών, αλλά η δικαστής έκρινε, ότι δεν υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες σε αυτή την υπόθεση. Τελικά, η πρώην αστυνομικός θα περάσει 16 μήνες πίσω από τα κάγκελα και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της υπό επιτήρηση.

Η Πότερ πρέπει να λογοδοτήσει για τις απερίσκεπτες ενέργειές της, είπε η δικαστής, αλλά τελικά ο θάνατος του Ντόντ Ράιτ ήταν ένα «τραγικό λάθος».

Το χρονικό της δολοφονίας

Η Πότερ και ένας ασκούμενος αξιωματικός τράβηξαν τον Ράιτ στις 11 Απριλίου 2021 στο Brooklyn Center, ένα προάστιο της Μινεάπολης.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε, ότι ο Ράιτ είχε ληγμένες πινακίδες κυκλοφορίας και ένα αποσμητικό χώρου, που κρέμονταν παράνομα από τον καθρέφτη του οχήματός του. Κατά τη διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας, διαπίστωσαν ότι είχε εκκρεμές ένταλμα για παράβαση όπλων.

Η ομάδα υπεράσπισης της Πότερ ισχυρίστηκε, ότι ο πυροβολισμός έγινε καθώς ο Ράιτ αντιστεκόταν στη σύλληψη. Το βίντεο της κάμερας της αστυνομίας δείχνει την Πότερ να φωνάζει επανειλημμένα “Taser” πριν πυροβολήσει με το πιστόλι της.

Μετά την καταδίκη, η οικογένεια Ράιτ είπε ότι είναι «πολύ απογοητευμένη» από το αποτέλεσμα.

«Έφυγα από αυτό το δικαστικό μέγαρο νιώθοντας ότι οι άνθρωποι γελούν μαζί μας», είπε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Ράιτ. “Η Πότερ δολοφόνησε τον γιο μου. Πέθανε στις 11 Απριλίου”, πρόσθεσε η μάνα του Ράιτ. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, δήλωσε ότι αποδέχεται την καταδίκη του δικαστή και προέτρεψε την κοινότητα να κάνει το ίδιο.

Ο θάνατος του Ντόντ Ράιτ σημειώθηκε σε μια περίοδο υψηλών εντάσεων στη Μινεάπολη, με τη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ να διεξάγεται σε κοντινή απόσταση.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα