ΑΘΗΝΑ
03:19
|
05.05.2024
Εκτόξευση των καταγεγραμμένων επιθέσεων σε σχολεία της ανατολικής Ουκρανίας σημειώθηκε το 2020, με την περιοχή να συνιστά μία από τις πλέον ανθυγιεινές εκτάσεις γης παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να προστατεύσουν τα παιδιά και τους φροντιστές τους από τις επιθέσεις στην Ουκρανία και να σεβαστούν τη Διακήρυξη για τα Ασφαλή Σχολεία (The Safe Schools Declaration) καλεί όλα τα αντιμαχόμενα μέρη η UNICEF, υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην ψυχοκοινωνική ευημερία μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών οι επιθέσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν κατά τον οργανισμό μια θλιβερή κανονικότητα για τα παιδιά, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στην εκπαίδευση για χιλιάδες παιδιά και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής, ενώ οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει καταστροφές σε τουλάχιστον 750 σχολεία.

«Ζουν, παίζουν και κάνουν διαδρομές από και προς το σχολείο σε περιοχές γεμάτες νάρκες, πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί και άλλα θανατηφόρα εκρηκτικά κατάλοιπα» σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η UNICEF, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια από τις πλέον μολυσμένες από νάρκες εκτάσεις γης παγκοσμίως.

«Οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να παραμείνουν ένας ασφαλής χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να προστατεύονται από απειλές και κρίσεις και ένα καταφύγιο όπου μπορούν να εκπαιδεύονται, να παίζουν και να αναπτύσσονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους» σημειώνει η UNICEF, τονίζοντας παράλληλα ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών στις οποίες ενδεχομένως διαβιούν, τα παιδιά και οι φροντιστές τους πρέπει να προστατεύονται και να παραμένουν ασφαλή.

Η Διακήρυξη Ασφαλών Σχολείων συνιστά δέσμευση για την καλύτερη προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των σχολείων και των πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, για τη στήριξη της συνέχισης της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του πολέμου και για τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή της στρατιωτικής χρήσης των σχολείων, και έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα από 111 κράτη, μεταξύ αυτών και η Ουκρανία (2019).

«Το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε περιβάλλοντα συγκρούσεων όπου δεν προστατεύεται η ίδια η εκπαίδευση» συμπληρώνει η UNICEF. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του 2020 καταγράφηκαν 535 επιθέσεις σε σχολεία, αυξάνοντας το σχετικό ποσοστό κατά 17% σε σύγκριση με το 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα