ΑΘΗΝΑ
03:47
|
02.05.2024
Ορατό το ενδεχόμενο λιμού με εκατοντάδες θύματα αφήνει η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να κατασχέσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία του Αφγανιστάν ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να διαθέσει τα μισά από αυτά για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, την ώρα που η ανθρωπιστική και οικονομική κρίση βαθαίνει στη χώρα.

Δεκάδες Αφγανοί διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή στην Καμπούλ για την εν λόγω απόφαση, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα του telesur χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή σφαγή» του έθνους, ζητώντας από τον Αμερικανό Πρόεδρο να επανεξετάσει τη θέση του με το σκεπτικό ότι η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση και ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να αξιοποιηθούν για την στηρίξουν την οικονομία.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση του προέδρου έρχεται μετά τις συνομιλίες του εκτελούντος χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμίρ Χαν Μουτακί (Amir Khan Muttaqi) με Αμερικανό αξιωματούχο στη Ντόχα του Κατάρ, στον οποίο εξέφρασε ότι η απόφαση να κρατηθούν τα περιουσιακά στοιχεία είναι απαράδεκτη.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα επανεξετάσουν την πολιτική τους απένταντι στις ΗΠΑ εάν η Ουάσινγκτον δεν ανακαλέσει την απόφαση για την κατάσχεση των κεφαλαίων αυτών,  δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ συνιστά παραβίαση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που  έφτασαν στην Κεντρική Τράπεζα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ πριν οι Ταλιμπάν καταλάβουν την Καμπούλ και πάρουν τον έλεγχο της χώρας, πρόκειται να είναι ιδιαίτερα επιζήμια σύμφωνα με τους ειδικούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λιμού με εκατοντάδες θύματα. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα