ΑΘΗΝΑ
18:52
|
19.04.2024
Ο στρατός λέει ότι οι στρατιώτες έψαχναν για μια βάση ανταρτών όταν δέχθηκαν επίθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο στρατός στο Μαλί λέει ότι οκτώ από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν και πέντε αγνοούνται μετά από επίθεση ανταρτών στη βορειοανατολική περιοχή Άρτσαμ.

Οι μάχες έρχονται λίγες μέρες αφότου η Γαλλία και οι σύμμαχοί της δήλωσαν ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Μαλί.

Σε δήλωση του στρατού αναφέρεται ότι ως απάντηση στην τελευταία αυτή επίθεση, η αεροπορία του Μαλί σκότωσε 57 μαχητές.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι στρατιώτες έψαχναν για κρησφύγετα ανταρτών όταν δέχθηκαν πυρά από «άγνωστους ένοπλους άνδρες».

Υπήρξε περιφερειακή και διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια του Μαλί μετά την απέλαση των γαλλικών στρατευμάτων, καθώς και τη βάση που απέκτησαν οι Ρώσοι μισθοφόροι στην περιοχή.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι ντόπιοι είπαν στο πρακτορείο AFP ότι 40 άμαχοι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή του Αρκάμ όπου δρουν αντίπαλες ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Το Μαλί παλεύει με τζιχαντιστικές αναταραχές εδώ και χρόνια, προκαλώντας τεράστιες διαμαρτυρίες το 2020 κατά του τότε προέδρου Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος ανατράπηκε από τους πραξικοπηματίες που υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια.

Έκτοτε, οι νέοι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας είχαν μια σειρά από διαφωνίες με την πρώην αποικιακή δύναμη της Γαλλίας, που τους οδήγησε να παραιτηθούν από τη συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών φέτος και να εκδιώξουν τον Γάλλο πρεσβευτή όταν εκείνος έφερε αντίρρηση.

Κορυφώθηκε όταν το Μαλί διέταξε τη Γαλλία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της, μετά από σχεδόν 10 χρόνια μάχης κατά της απειλής των τζιχαντιστών.

Ενισχυμένη από στρατιώτες από άλλα δυτικά έθνη, η κοινή αποστολή του Μαλί – που ονομάζεται Ομάδα Δράσης Ταμπούκα – θα μετακινηθεί τώρα σε μικρή απόσταση από τα σύνορα προς τον Νίγηρα, παραμένοντας σχετικά κοντά στην τρέχουσα βάση τους.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα δήλωσε την Παρασκευή ότι τα σύνορα της χώρας πιθανότατα θα είναι πιο ευάλωτα σε τζιχαντιστικές μαχητικές δραστηριότητες μετά την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων και των συμμάχων τους από το Μαλί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αυτός και άλλοι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής συναντήθηκαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης των δυνάμεων από το Μαλί, κατά την οποία συμφώνησαν ότι τα στρατεύματα θα μετεγκατασταθούν σε χώρες της περιοχής.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα