ΑΘΗΝΑ
11:13
|
20.04.2024
Εκκενώθηκε σήμερα ο κεντρικός δρόμος έξω από το Κοινοβούλιο, ο οποίος είχε καταληφθεί από το «Κομβόι Ελευθερίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιχείρηση εκκένωσης του χώρου έξω και γύρω από το Κοινοβούλιο του Καναδά πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία κατά των διαδηλωτών του «Κομβόι Ελευθερίας».

Ο έλεγχος των δρόμων της Οτάβα και των υπόλοιπων πόλεων του Καναδά βρίσκεται ξανά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά την ευρεία κατασταλτική επιχείρηση της αστυνομίας. Οι Αρχές συνέλαβαν σχεδόν 200 διαδηλωτές και κατάσχεσαν 21 φορτηγά στην Οτάβα, δίνοντας τέλος στις κινητοποιήσεις ενάντια στους υγειονομικούς περιορισμούς και την κυβέρνηση Τριντό, οι οποίες διήρκησαν 3 εβδομάδες.

Ο μεταβατικός αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Στιβ Μπελ, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις του «Κομβόι της Ελευθερίας» στην πρωτεύουσα του Καναδά τελείωσαν.

Σημειώνεται, ότι οι διαδηλώσεις είχαν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες μέρες, χάνοντας τη δυναμική και τη μαζικότητα που είχαν το πρώτο διάστημα, αφού οι πιέσεις και οι απειλές της κυβέρνησης, μαζί με την κατακραυγή μεγάλης μερίδας πολιτών της καναδικής πρωτεύουσας και άλλους αντικειμενικούς παράγοντες έκαμψαν το συγκεκριμένο κίνημα.

Το κέντρο των κινητοποιήσεων κατά τις τελευταίες μέρες ήταν ο κεντρικός δρόμος έξω από το Κοινοβούλιο, ο οποίος είχε σημαντική παρουσία διαμαρτυρόμενων φορτηγατζήδων του «Κομβόι Ελευθερίας» από την αρχή του κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσω ενημέρωσης, οι αστυνομικοί ξεπερνούσαν σήμερα για πρώτη φορά τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές του «Κομβόι Ελευθερίας», οι οποίοι αποχωρούσαν σταδιακά μέσα στη μέρα από το σημείο.

«Προσπαθούν να μας απομακρύνουν με τη βία», ανέφερε ένας διαδηλωτής τη στιγμή που η αστυνομία έκανε έφοδο στο κατειλημμένο σημείο με τη χρήση γκλοπ, χημικών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ υπήρχαν και ένοπλοι μαζί με διμοιρίες έφιππων αστυνομικών. Ήδη από χθες, η αστυνομία είχε αποκλείσει όλες τις εισόδους που οδηγούσαν στο σημείο της συγκέντρωσης με στόχο να απομονώσουν τους διαδηλωτές, κόβοντάς τους παράλληλα την τροφοδοσία σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πολλοί διαδηλωτές κατήγγειλαν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας στη διάρκεια της διάλυσης της διαμαρτυρίας, όμως η αστυνομία τις διαψεύδει και υποστηρίζει με ανακοίνωση ότι όλα έγιναν «σύμφωνα με το γράμμα του νόμου», ενώ ισχυρίζεται μονομερή επιθετικότητα και προκλήσεις εκ μέρους των διαδηλωτών.

Προκειμένου να απομακρύνουν ιδιοκτήτες από τα φορτηγά τους, που είχαν καταλάβει τον δρόμο έξω από το Κοινοβούλιο, οι αστυνομικοί έσπασαν τα τζάμια των οχημάτων για να τους βγάλουν έξω και να τους συλλάβουν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και αρκετοί «πρωτεργάτες» του κινήματος οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η κυβέρνηση Τριντό η οποία στις αρχές της εβδομάδας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των οικονομικών και εμπορικών επιπτώσεων που προκάλεσε η επίμονη παρουσία του «Κομβόι», είχε διαβεβαιώσει ότι θα υιοθετήσει αμείλικτη στάση απέναντι στους διαδηλωτές, έπειτα και από τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για άμεσο τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο λοιπόν της όξυνσης των κατασταλτικών μέτρων η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πάγωσε και κατάσχεσε 76 λογαριασμούς αξίας 3,2 καναδικών δολαρίων, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση του «Κομβόι Ελευθερίας». Πολλοί από αυτούς προέρχονταν από συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους των ΗΠΑ.

Η βουλευτής των ΗΠΑ, Ιβέτ Χέρελ, υποσχέθηκε το Σάββατο να εισαγάγει νομοθεσία που θα παρέχει άσυλο στους Καναδούς διαδηλωτές, συγκρίνοντας τη «σκληρή καταστολή του Καναδά εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» με εκείνη ενός «αυταρχικού καθεστώτος όπως η Βενεζουέλα». Η Χέρελ είπε ότι η απάντηση του Καναδά στις διαδηλώσεις «δεν ήταν η ενέργεια μιας Δυτικής Δημοκρατίας» και χαρακτήρισε τη χώρα «ντροπή του ελεύθερου κόσμου».

Πηγή: Efsyn, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα