ΑΘΗΝΑ
14:37
|
03.05.2024
Η αστυνομία στο Κατμαντού εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει διαδηλωτές που αντιτίθενται σε πρόγραμμα υποδομής που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στο Κατμαντού εκτόξευσε δακρυγόνα και χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει διαδηλωτές που αντιτίθενται σε πρόγραμμα υποδομής που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση την Κυριακή, δήλωσαν μάρτυρες και αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Οπρισμένοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, είπαν.

Η Millennium Challenge Corporation (MCC), μια κυβερνητική υπηρεσία βοήθειας των ΗΠΑ, συμφώνησε το 2017 να παράσχει 500 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση μιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 300 χιλιομέτρων και ενός έργου βελτίωσης δρόμων στο Νεπάλ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επιχορήγηση δεν θα πρέπει να επιστραφεί και έρχεται χωρίς δεσμεύσεις, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι η συμφωνία θα υπονόμευε τους νόμους και την κυριαρχία του Νεπάλ, καθώς οι νομοθέτες θα έχουν ανεπαρκή εποπτεία του συμβουλίου που διευθύνει το έργο υποδομής.

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κυβερνώντος συνασπισμού, διχάζονται για το αν θα πρέπει να αποδεχτούν ή να απορρίψουν τα χρήματα της επιχορήγησης των ΗΠΑ.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νεπάλ περιέγραψε τη δωρεά των 500 εκατομμυρίων δολαρίων MCC ως «δώρο από τον αμερικανικό λαό και μια συνεργασία μεταξύ των εθνών μας που θα φέρει θέσεις εργασίας και υποδομές στο Νεπάλ και θα βελτιώσει τη ζωή των Νεπαλέζων».

«Αυτό το έργο ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ και τον λαό του Νεπάλ και σχεδιάστηκε για τη διαφανή μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη της οικονομίας του Νεπάλ», ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

“Το αν οι ηγέτες του Νεπάλ επικυρώσουν το MCC είναι απόφαση που πρέπει να λάβει το Νεπάλ και μόνο απόφαση του Νεπάλ, ως κυρίαρχο δημοκρατικό έθνος, “, πρόσθεσε.

Το Νεπάλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική βοήθεια και οι δωρητές συντονίζουν την πολιτική αναπτυξιακής βοήθειας μέσω του Φόρουμ Ανάπτυξης του Νεπάλ, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν χώρες δωρητές και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα