ΑΘΗΝΑ
08:16
|
03.05.2024
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης αλ-Σαμπάαμπ ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης σε εστιατόριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 15 ανθρώπων στην κεντρική Σομαλία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της αστυνομίας. Βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του σε εστιατόριο της πόλης Μπελεντούινε, στην κεντρική Σομαλία, όπου αναμένεται να διεξαχθούν το προσεχές διάστημα τοπικές εκλογές.

Το εστιατόριο ήταν γεμάτο πελάτες –  ανάμεσά τους πολλοί τοπικοί πολιτικοί παράγοντες – καθώς η επίθεση σημειώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντινί Ρόμπλε Άχμεντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (Ασοσιέτεντ Πρες) ότι τα θύματα της επίθεσης είναι ως επί το πλείστον πολίτες και ότι περίπου 20 είναι οι τραυματίες. Από την έκρηξη προκλήθηκε «τεράστια ζημιά» είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας. «Είναι η χειρότερη επίθεση που έχω ζήσει σε αυτή την πόλη», πρόσθεσε.

Την ευθύνη της νέας βομβιστικής επίθεσης ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ-Σαμπάαμπ. «Μαχητής μάρτυρας της αλ-Σαμπάαμπ μπήκε στον χώρο αυτό (…) και ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο αντικυβερνήτης της περιφέρεια Χιράν, ο υποδιευθυντής της υπηρεσίας κοινωνικών υποθέσεων και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών στην Μπελεντούινε», ανέφερε η Σαμπάαμπ («η νεολαία», στα αραβικά), στην ανακοίνωσή της με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί στην Μπελεντούινε, 340 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ενόψει των τοπικών εκλογών. Επίσης χθες, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα σε τεϊοποτείο στην Μποσάσο, την οικονομική πρωτεύουσα της πολιτείας Πούντλαντ (βόρεια), ανέφερε η αστυνομία. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση αυτή ακόμη.

Η Σομαλία, ειδικά η πρωτεύουσά της Μογκαντίσου, αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες θέατρο αρκετών επιθέσεων, στην πλειονότητά τους από τζιχαντιστές της αλ-Σαμπάαμπ, που ορκίζονται πίστη στην αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το τρέχον εκλογικό χρονοδιάγραμμα, η ανάδειξη των μελών της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 25η Φεβρουαρίου — με πάνω από έναν χρόνο καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, γνωστότερος ως Φαρμάτζο, και ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση εξαιτίας των επανειλημμένων καθυστερήσεων της εκλογικής διαδικασίας, που έχουν θορυβήσει τους διεθνείς υποστηρικτές και τους διεθνείς δανειστές της Σομαλία.

Οι εκλογές στη Σομαλία διεξάγονται με έμμεσο, ιδιαίτερα περίπλοκο μοντέλο: οι βουλευτές των πολιτειών και αντιπρόσωποι φυλών επιλέγουν τους αντιπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο και κατόπιν αυτοί με τη σειρά τους εκλέγουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της άνω Βουλής ολοκληρώθηκε πέρυσι. Οι αντιπρόσωποι των φυλών έχουν ως τώρα εκλέξει 159 από τους 275 αντιπροσώπους της κάτω Βουλής.

Πηγή: AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα