ΑΘΗΝΑ
01:35
|
08.05.2024
Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Βρετανία και Ιρλανδία – Εκατομμύρια τα σπίτια και οι επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Γιούνις» κυρίως στη βόρεια Ευρώπη. Θάνατοι καταγράφηκαν στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Εκατομμύρια είναι τα σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στα δίκτυα μεταφορών.  

Το Λιμενικό Σώμα της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εντοπίσει 26 άδεια κοντέινερ, τα οποία έχουν χαθεί στη φουρτουνιασμένη Βόρεια Θάλασσα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία από πτώσεις δέντρων και άλλοι τέσσερις στην Πολωνία. Στην Αγγλία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, δύο είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί στη Γερμανία και άλλοι δύο στο Βέλγιο. Ο νεκρός στη Γάνδη χτυπήθηκε από πάνελ φωτοβολταϊκών, το οποίο ξηλώθηκε από κάποιο κτίριο. Στην Ιρλανδία 60χρονος εργαζόμενος στον δήμο της Κομητείας Γουέξφορντ σκοτώθηκε από δέντρο.

Πολλοί και οι τραυματίες, περίπου 30, στους δρόμους της βόρειας Γαλλίας κυρίως από τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από πτώση δέντρων ή αντικειμένων. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περίπου 37.000 σπίτια.

Στη Χάγη της Ολλανδίας, δεκάδες σπίτια εκκενώθηκαν καθώς υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει ένα καμπαναριό.

Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια των τρένων από το Άμστερνταμ για τις Βρυξέλλες και δεν αναμένεται να ξαναρχίσουν σήμερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 226.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια λίρες.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι στην Πολωνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Και στη χώρα αυτή διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων.

Στην Αγγλία, στο νησί Ουάιτ, καταγράφηκε μια ριπή ανέμου που έφτανε σε ταχύτητα τα 196 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι πρωτοφανές για την περιοχή.

Στο Έσεξ, δυτικά του Λονδίνου, ένα δέντρο ηλικίας 400 ετών ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω σε ένα σπίτι. «Άκουσα ένα τρίξιμο, μετά έναν τεράστιο κρότο, όλο το σπίτι έτρεμε (…) Ήταν τρομακτικό», είπε στο Sky News ο Σβεν Γκουντ, 23 ετών, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κύματα εγείρουν τον φόβο πλημμυρών, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις για σήμερα. Κύματα που κάποιες φορές ξεπερνούσαν τα εννέα μέτρα καταγράφηκαν στη Βρετάνη της Γαλλίας ενώ ο άνεμος έφτανε κατά τόπους τα 176 χιλιόμετρα την ώρα στο ακρωτήριο Γκρι-Νε.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα