ΑΘΗΝΑ
10:23
|
22.11.2024
Η Ουκρανία «δεν είναι απλώς μία γειτονική χώρα» είπε ο Πούτιν κατηγορώντας το Κίεβο πως χειραγωγείται και σχεδιάζει πυρηνικά όπλα. ΚΥΣΕΑ αύριο πρωί υπό Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τηλεοπτικό διάγγελμα λίγο μετά τις 8.30 απόψε προς τον ρωσικό λαό εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην άμεση αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως είχε πει νωρίτερα στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

«H Oυκρανία δεν είναι απλώς μία γειτονική χώρα είναι ένα μέρος της ιστορικής κληρονομιάς και του πολιτισμού μας, ο πνευματικός μας χώρος. Είναι σύντροφοί μας, συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι, οικογένειά μας… Ρώσοι και Ορθόδοξοι από τους αρχαίους χρόνους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντίμιρ Πούτιν για να εξηγήσει μεταξύ άλλων την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατικών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν είχε αρκετές αναφορές στην ιστορία με αφετηρία τον 17ο αιώνα, αλλά και την ιστορία της ΕΣΣΔ.

«Η σύγχρονη Ουκρανία στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία αμέσως μετά την επανάσταση του 1917» συμπλήρωσε, συνεχίζοντας:

«Ο αρχηγός των Μπολσεβίκων Βλαδίμηρος Λένιν προκάλεσε μειονεκτήματα στη Ρωσία, δημιουργώντας το κράτος της Ουκρανίας. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνμπας στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας… Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση».

Ακολούθως έκανε επίσης αναφορά στον Στάλιν, και στην απόφαση του Χρουτσόφ κατά τη δεκαετία του 1960 να πάρει την Κριμαία από τη Ρωσία και να την δώσει στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε επίσης και στις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει στη Μόσχα κατά τη δεκαετία του 1990 το ΝΑΤΟ και Δυτικοί ηγέτες κατά την ενοποίηση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας περί μη διεύρυνσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς τα ανατολάς. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες πως εξαπάτησαν την Ρωσία και πως ως σήμερα εξακολουθούν να εντείνουν τις προσπάθειες διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και να ασκούν πιέσεις στη Μόσχα γιατί δεν θέλουν μεγάλες, ανεξάρτητες χώρες όπως η Ρωσία.

Καθεστώς μαριονέτα και σχέδια για πυρηνικά όπλα στο Κίεβο

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία πως είναι αποικία των ΗΠΑ με καθεστώς μαριονέτα, πως διοικείται από ξένες δυνάμεις και πως σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα χάρη σε σοβιετική τεχνογνωσία.

Δεν παρέλειψε τις αναφορές στη δράση ακροδεξιών στην Ουκρανία επισημαίνοντας: 

«Είδαμε ένα μείγμα νεοναζισμού και υπερεθνικισμού στην Ουκρανία. Έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας. Αντέγραψαν ξένα μοντέλα που δεν έχουν σχέση με την ουκρανική πραγματικότητα για να κερδίσει μια πλουτοκρατία της Ουκρανία. Αφαίμαξαν δισεκατομμύρια δολάρια οι Ουκρανοί ολιγάρχες, έκλεψαν τη Ρωσία και προσεταιρίστηκαν τη Δύση. Τιμωρούσαν ανθρώπους που ήθελαν τη συνεργασία με τη Ρωσία».

Ουκρανοί ακροδεξιοί | ANT1 NEWS

Εκτακτα συμβούλια σε Ουάσιγκτον, Παρίσι…Αθήνα

Λίγη ώρα πριν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε έκακτο συμβούλιο ασφαλείας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή,μεταξύ άλλων,των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον επιτελάρχη στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Στη συνέχεια, Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Γαλλίας συγκάλεσε εκτάκτως απόψε και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζαλένσκι, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ είχε επικοινωνία και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να συντονίσουν την “απάντηση” της Ευρώπης στις τελευταίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.

Στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία.

Η αντίδραση της ΕΕ

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε νωρίτερα απόψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία» δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας/

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Φήμες για στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία

Το διάγγελμα Πούτιν και η απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών Λ.Δ. του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, ανάγκασε και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συγκαλέσει επίσης το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Κάποια ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

ΚΥΣΕΑ αύριο πρωί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την Τρίτη στο πρωί στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι συνομιλίες το μόνο που επιβεβαίωσαν είναι η εχθρότητα των ΗΠΑ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα