ΑΘΗΝΑ
04:32
|
06.05.2024
Ο βετεράνος πολιτικός και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος άνοιξε στο Reuters τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι πλέον «σαφές» πως το όνειρό του να εκτοπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία πλησιάζει, δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters (Ρόιτερς). Πάντως ακόμα το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για το αν ο Κιλιτσντάρογλου θα κατέλθει ως ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Στη συνέντευξη του ο επικεφαλής του (CHP) δήλωσε αισιόδοξος για την επικράτησή του στις κάλπες εξαιτίας της ανορθόδοξος οικονομικής και νομισματικής πολιτικής του Ερντογάν, η οποία έχει βυθίσει την τουρκική κοινωνία στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ανέχεια. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εκτιμά ότι το μομέντουμ είναι με το μέρος του και ότι θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος μιας εξακομματικής συμμαχίας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως τον Ιούνιο του 2023, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κι άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης κερδίζουν ολοένα και περισσότερη υποστήριξη.

Συγκεκριμένα ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε στο Reuters: «Και βέβαια, θα είναι τιμή μου αν πέντε αρχηγοί κομμάτων με ανακηρύξουν υποψήφιο. Σημαίνει επίσης ότι μου δείχνουν εμπιστοσύνη». Διευκρίνισε ότι οι έξι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα μιας κοινής προεδρικής υποψηφιότητας αφού πρώτα καταλήξουν σε συμφωνία για μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών κι άλλων πολιτικών για την κοινή τους εκλογική πλατφόρμα. «Είναι ολοφάνερο και ξεκάθαρο» όποιος κι αν επιλεγεί θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος .

Για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την αγορά τους παρά τη ρήξη που έχει προκαλέσει με την Ουάσινγκτον. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόθεσή του αν εκλεγεί είναι να προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση της ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. «Ποιος θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400; Ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό και οι πύραυλοι κάθονται σε αποθήκες», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll κατέδειξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι λιγότερο δημοφιλής (28,5%), σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις πιθανούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης αλλά και από τον ίδιο τον Ερντογάν (37,9%).

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αμφότεροι του CHP, είχαν δημοτικότητα 60,4% και 50,7% αντίστοιχα, ενώ η αρχηγός του «Καλού Κόμματος» (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, είχε 38,5%. «Αυτές οι έρευνες δεν έχουν καμία σημασία σήμερα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι ο Γιάβας και ο Ιμάμογλου θα συνεχίσουν να διοικούν τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Τέλος, ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων από τη Συρία δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα στείλει στα σπίτια τους εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί και θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές.

΄Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα