ΑΘΗΝΑ
21:22
|
07.06.2023
Αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, λέει ο Μιχάλη Κατρίνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτηρίζει ως «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κατρίνης εξηγεί πως με την κοινοβουλευτική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκει να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, «για να δώσει απαντήσεις σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Όπως επισημαίνει, στο τέλος του 2021 το χρέος των Ελλήνων πολιτών ήταν:

– 111 δισ. ευρώ το ονομαστικό χρέος προς την εφορία
– 41 δισ. ευρώ το χρέος προς τον ΕΦΚΑ
-106,7 δισ. το χρέος που αντιπροσωπεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και servicers
– Απροσδιόριστου ύψους οφειλές σε ΟΤΑ ή από απλήρωτους-ρυθμισμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει αναποτελεσματικές και αποτυχημένες όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι:

– Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.
– Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.
– Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες, έχουν γίνει λιγότερες από 100 ρυθμίσεις όταν τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν αριθμητικά το 1 εκατομμύριο.

«Διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με την κυβέρνηση να ακολουθεί την ίδια τακτική που ακολουθεί και με την ακρίβεια: επιλέγει τον ρόλο του θεατή.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη προσδιοριστεί 15.000 πλειστηριασμοί έως τον Ιούνιο από τους servicers και τις τράπεζες, ενώ σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο. Παράλληλα, ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις» τονίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Με δεδομένη την αποτυχία, έως σήμερα, όλων των κυβερνητικών πολιτικών και επιλογών», απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

1ον) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

2ον) Αν προτίθεται να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με δεδομένα και τα πρόσθετα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας.

«Εύχομαι και ελπίζω ο πρωθυπουργός να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για ένα πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι χρειάζονται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις, να συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο ρυθμίσεων και διευθέτησης των οφειλών έχει αποτύχει και οδηγεί σε κοινωνική έκρηξη» αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την αναγνώριση μαροκινής κυριαρχίας στη Δυτική Σαχάρα μελετά το Ισραήλ

Αναιμική διεθνή ανάπτυξη προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Ιράν: Για Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα, αναχωρεί ο Εμπραχίμ Ραϊσί

Συναντήσεις σε Πρίστινα και Βελιγράδι είχε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα