ΑΘΗΝΑ
09:29
|
07.05.2024
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν προσεχώς για να συζητήσουν σχετικά με την Ουκρανία, όπως πρότεινε ο ομόλογός τους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με το Παρίσι και την Ουάσινγκτον να θέτουν ως όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως τότε.

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

«Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν αποδέχθηκαν καταρχήν να γίνει μια τέτοια σύνοδος», ανέφερε με ικανοποίηση το Ελιζέ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας πως θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, και θα τεθούν επί τάπητος «η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Όμως η σύνοδος κορυφής «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν έχει εισβάλει στην Ουκρανία» στο μεσοδιάστημα, τόνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν «αν δεν έχει γίνει εισβολή», επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου, όπως ανέφερε προ ολίγου ο ανταποκριτής του OPEN στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός.

Την ατζέντα της συνόδου κορυφής θα προετοιμάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή τους που προβλέπεται να γίνει την Πέμπτη, διευκρίνισε το Ελιζέ.

Στο μεταξύ σήμερα, στην περιοχή του Ντονμπάς, σειρά εκρήξεων ακούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Λουγκάνσκ, με τις τοπικές Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας να ανακοινώσουν τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Ακόμα, συνολικά 66 παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου καταγράφηκαν στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτοφυλακής της περιοχής, Ιβάν Φιλιπονένκο.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της γαλλικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Επίσης σήμερα προβλέπεται να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η απόσυρση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, των Δυτικών από το Κίεβο, με τον γερμανικό όμιλο αεροπορικών εταιρειών Lufthansa να ανακοινώνει ότι, από σήμερα Δευτέρα, διακόπτει τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας,καθώς και προς την Οδησσό. Προς το παρόν, η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα. Εκτός από την ίδια τη Lufthansa, ο όμιλος περιλαμβάνει επίσης τις Brussels Airlines, Eurowings, Swiss και Austrian Airlines.

Η Ρωσία αρνείται πως έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξίωση όμως την οποία απορρίπτουν οι δυτικοί.

Η κρίση γύρω από την Ουκρανία από τα τέλη του 2021 έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κλιμάκωση των εντάσεων που έχει βιώσει η Ευρώπη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα