ΑΘΗΝΑ
21:33
|
05.05.2024
Αρκετές ασιατικές χώρες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη Δύση ανεπιθύμητες αποστολές βιολογικών αποβλήτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σρι Λάνκα έστειλε στη Βρετανία τη Δευτέρα το τελευταίο από πολλές εκατοντάδες κοντέινερ γεμάτα με χιλιάδες τόνους παράνομα εισαγόμενων απορριμμάτων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Τα απόβλητα από τη Βρετανία έφτασαν στη Σρι Λάνκα μεταξύ 2017 και 2019 και καταχωρήθηκαν ως «μεταχειρισμένα στρώματα, χαλιά και χαλιά», ενώ στην πραγματικότητα τα κοντέινερ περιείχαν βιολογικά απόβλητα από νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπινων μελών από νεκροτομεία, σύμφωνα με τελωνειακούς αξιωματούχους.

Τα 45 κοντέινερ που φορτώθηκαν σε πλοίο σε λιμάνι του Κολόμπο τη Δευτέρα, με προορισμό τη Βρετανία,  ήταν η τελευταία παρτίδα των 263 εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες προσπάθειες εισαγωγής τέτοιου επικίνδυνου φορτίου, αλλά θα είμαστε σε εγρήγορση και θα διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε η επικεφαλής των τελωνείων της χώρας.

Μια τοπική εταιρεία είχε εισαγάγει τα απόβλητα από τη Βρετανία, λέγοντας ότι σχεδίαζε να ανακτήσει τα ελατήρια από τα χρησιμοποιημένα στρώματα καθώς και το βαμβάκι για να αποσταλεί εκ νέου σε κατασκευαστές στο εξωτερικό. Όμως τα τελωνεία δεν κατάφεραν να βρουν αξιόπιστα στοιχεία για μια τέτοια «ανάκτηση πόρων».

Μια τοπική περιβαλλοντική ομάδα ακτιβιστών υπέβαλε αίτηση ζητώντας να επιστραφούν τα απόβλητα στον αποστολέα τους και το Εφετείο της Σρι Λάνκα έκανε δεκτή την προσφυγή το 2020.

Τα τελωνεία υποστήριξαν ότι όλα τα κοντέινερ είχαν εισαχθεί στη χώρα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που διέπει τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών.

Οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία επέστρεψαν επίσης εκατοντάδες κοντέινερ απορριμμάτων πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα