ΑΘΗΝΑ
11:12
|
07.05.2024
Το νέο εμβόλιο της Sanofi και Glaxo ενδείκνυται και για αναμνηστική δόση εμβολιασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Απρίλιο θα έρθει στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο της Sanofi και Glaxo που ενδείκνυται και για αναμνηστική δόση εμβολιασμού.

Αντίθετα, το εμβόλιο της Novavax , οι πρώτες δόσεις του οποίου φθάνουν αυτήν την εβδομάδα, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί μόνο για τον βασικό εμβολιασμό.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο εμπεριέχει συγκεκριμένα αντιγόνα γενετικά τροποποιημένης πρωτεΐνης τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να «προκαλέσουν» κορωνοϊό. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός παράγει με τις δικές του δυνάμεις τον δείκτη προστασίας που χρειάζεται για να πολεμήσει τον ιό.

Δεν χαλαρώνουν οι εμβολιασμοί…

«Επικρατεί μία διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι διανύουμε πια μία νέα φάση της πανδημίας, μετά και από τις ανακοινώσεις των μέτρων χαλάρωσης σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής. Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. Η σκέψη που μπορούν να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει προς λύση δίχως τη συμμετοχή τους είναι λανθασμένη» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε πως το νέο εμβόλιο Novavax  καθώς και εκείνο των εταιριών Sanofi GSK με ανασυνδυασμένη πρωτεϊνη μπορεί να χρησιμοποιεί σε αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των προηγούμενων βασικών εμβολιασμών.

Υπενθύμισε επίσης πως χορηγείται η τέταρτη ενισχυτική δόση εμβολίου σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης αφορά άτομα ανοσοκαταστολής και υψηλού κινδύνου (άτομα με ηπατική ανεπάρκεια, νεφρικά προβλήματα κ.α.).

Ανέφερε πως για τα παιδιά και εφήβους από 5 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή συνιστάται η χορήγηση τρίτης δόσης, τέσσερις βδομάδες μετά την δεύτερη δόση.

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς και ότι εμβολιάστηκε πλήρως το 71,3% του γενικού πληθυσμού.

Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό παιδιών: Είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι



Συγκεκριμένα, 7.837.000 έχουν κάνει τη μία δόση που αντιστοιχεί στο 74,6% του γενικού πληθυσμού, 7.500.000 έχουν ολοκληρωσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού και 5.260.000 έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς των ατόμων άνω των 60 ετών απάντησε πως οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς γίνονται περίπου 1.000 ημερησίως. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπου 300.000 άτομα θα επιβληθεί το πρόστιμο.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα