ΑΘΗΝΑ
16:21
|
06.05.2024
Η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» στα σημερινά τους όρια, διευκρινίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε σήμερα, Τρίτη, το εάν η Ουκρανία έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Τόνισε πως η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του λαού της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ότι σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, το δικαίωμα μιας χώρας στην κυριαρχία της ισχύει μόνο για κράτη που εκπροσωπούν «όλο το λαό τους» — και ισχυρίστηκε ότι μετά τη μετάβαση της εξουσίας στην Ουκρανία το 2014, η κυβέρνηση δεν πληροί αυτό το κριτήριο

«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ουκρανικό καθεστώς, ξεκινώντας από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον λαό που ζει στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», είπε.

«Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα βασικά έγγραφα… είναι η Διακήρυξη για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις μεταξύ των Λαών», φέρεται να είπε.

Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό από το 2014, όταν ο πρόεδρος της χώρας ανατράπηκε πραξικοπηματικά και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοδυτικό ηγέτη, ωθώντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και να υποστηρίξει μια εξέγερση στις ανατολικές της περιοχές.

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σήμερα, Τρίτη, κάλεσε επίσης άλλες χώρες να το «ακολουθήσουν» για την αναγνώριση των αυτονομιστικών δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, μια μέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το έκανε και διέταξε τον ρωσικό στρατό να στείλει στρατεύματα εκεί ως «ειρηνευτές».

«Η Ρωσία καλεί άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της», ανέφερε το υπουργείο. Πρόσθεσε ότι η αναγνώριση των ανταρτών από τη Μόσχα — που καταδικάστηκε από τη Δύση – «δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν το μόνο δυνατό βήμα».

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν κατά τις συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου για τη συζήτηση και επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας της Ρωσίας με τις δύο de facto αποσχισθείσες επαρχίες στην Ανατολική Ουκρανία, διευκρίνισε πως η Μόσχα αναγνωρίζει τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» σ’ εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Ρώσος υφυπουργός, οι συμφωνίες έχουν δεκαετή ισχύ και προβλέπεται η αυτόματη παράτασή τους για πενταετείς περιόδους κοινή συναινέσει.

Μεταξύ άλλων οι συμφωνίες προβλέπουν «την υιοθέτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεσματικών μέτρων για την υποστήριξη και τη λειτουργία του χρηματιστικού και τραπεζικού συστήματος των Δημοκρατιών, έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι το νόμισμα, που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές στο έδαφός τους είναι το ρωσικό ρούβλι», είπε ο Α. Ρουντένκο στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Επιπλέον, σχολιάζοντας την ανάκληση του επιτετραμμένου της Ουκρανίας στη Μόσχα και τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντοτε τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης κάθε σύγκρουσης, μεταξύ άλλων και της σύγκρουσης στην ΝΑ Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τη Ρωσία «θα συμβάλει ακριβώς σε αυτό το ειρηνικό σενάριο, το ελπίζουμε», είπε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής).

ΠΗΓΗ: English.alarabiya.net, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα