ΑΘΗΝΑ
07:58
|
19.05.2024
Ο νέος νόμος απαγορεύει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για να εισέρχεται κάποιος σε επιχειρήσεις που πουλούν απαραίτητα αγαθά ή παρέχουν βασικές υπηρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε απόψε την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε πριν δύο χρόνια με αφορμή την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 από την επόμενη βδομάδα.

Τα μέτρα που αίρονται θα αντικατασταθούν από προβλέψεις ρυθμίσεων που θα αφορούν μία «ειδική υγειονομική κατάσταση» διάρκειας τριών μηνών.

Under the new law, any changes to quarantine or mask regulations must be approved by the Knesset Labor, Welfare and Health Committee

Η εξέλιξη έρχεται ένα μήνα μετά τον νέο νόμο που ψήφισε η ισραηλινή βουλή (Κνέσετ) με στόχο τον περιορισμό της εκάστοτε κυβέρνησης να επιβάλλει απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα σε καιρό πανδημίας.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Ο νέος νόμος προβλέπει πως η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επιβάλλει μόνον αυστηρούς περιορισμούς υπό το καθεστώς ειδικής υγειονομικής κατάστασης διάρκειας 90 ημερών,  που διακρίνεται από το καθεστώς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα έχει διάρκεια 45 ημέρες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τον νέο νόμο, έχει δικαίωμα να κηρύξει «ειδική υγειονομική κατάσταση» εάν οι υπουργοί εκτιμήσουν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος μετάδοσης ενός ιού. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να επιβληθεί μόνον εάν οι υπουργοί πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνιστά «σοβαρή απειλή». Διαφορετικά η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει την γνώμη του αρμόδιου υπουργού και των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Επίσης, ο νέος νόμος απαγορεύει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για να εισέρχεται κάποιος σε επιχειρήσεις που πουλούν απαραίτητα αγαθά ή παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Ένα απλό αρνητικό τεστ μπορεί να παρουσιαστεί αντί απόδειξης εμβολιασμού.  Η κυβέρνηση τέλος υποχρεούται να παράσχει δωρεάν τέτοια τεστ σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα