ΑΘΗΝΑ
03:07
|
05.05.2024
H εθνική ποδοσφαίρου γυναικών κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική ομοσπονδία για ίση αμοιβή με τους άνδρες σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου κυπέλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φόργουορντ των Ηνωμένων Πολιτειών Άλεξ Μόργκαν δηλώνει ότι έγινε ένα «μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός» αφού η εθνική ομάδα των γυναικών (USWNT) κατέληξε σε συμφωνία με το κυβερνητικό όργανο US Soccer για ίση αμοιβή.

Οι παίκτες θα λάβουν 24 εκατομμύρια δολάρια και το US Soccer έχει δεσμευτεί για ίση αμοιβή για τις ομάδες ανδρών και γυναικών σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και τα 28 μέλη-παίκτριες της ομάδας υπέβαλαν μήνυση προς την εθνική ομοσπονδία για διακρίσεις τον Μάρτιο του 2019.

«Είναι μια απίστευτη μέρα», δήλωσε η Μόργκαν στο Good Morning America.

Η δύο φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα τόσο μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός στο να νιώθουμε αξία, να νιώθουμε σεβασμό και απλώς να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το αμερικανικό ποδόσφαιρο που ήταν πραγματικά γεμάτη ένταση.

Είναι υπέροχο να κάνουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός. Δεν το βλέπω μόνο ως νίκη για την ομάδα μας ή τις γυναίκες στον αθλητισμό αλλά και για τις γυναίκες γενικότερα.»

Η συμπαίκτριά της στις ΗΠΑ, Μέγκαν Ραπίνο, είπε: «Νομίζω ότι θα κοιτάμε κάποια στιγμή από απόσταση αυτή τη μέρα και θα μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η στιγμή που το αμερικανικό ποδόσφαιρο άλλαξε προς το καλύτερο.»

«Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά και μπορούμε να προχωρήσουμε στο να κάνουμε το ποδόσφαιρο το καλύτερο άθλημα που μπορούμε, ενδεχομένως, σε αυτή τη χώρα και να διαμορφώσουμε την επόμενη γενιά να είναι πολύ καλύτερη από ό, τι εμείς είμαστε ποτέ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών για τέταρτη φορά το 2019 και έχουν κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό πέντε φορές.

Πέντε ανώτερα στελέχη της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Μόργκαν και Ραπίνο, υπέβαλαν αρχικά καταγγελία κατά της εθνικής ομοσπονδίας για μισθολογικές διακρίσεις το 2016. Η μήνυση για ίση αμοιβή – στην οποία ζήτησαν αποζημίωση 66 εκατομμυρίων δολαρίων- απορρίφθηκε από δικαστήριο τον Μάιο του 2020, οδηγώντας σε έφεση.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ πρόσφερε πανομοιότυπα συμβόλαια στις εθνικές της ομάδες ανδρών και γυναικών σε μια προσπάθεια να επιλύσει τη διαφορά σχετικά με τις αμοιβές του φύλου τον Σεπτέμβριο.

Σε κοινή δήλωση την Τρίτη, το US Soccer και το USWNT ανέφεραν: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι με τη διαπραγμάτευση μιας νέας συλλογικής σύμβασης, θα έχουμε επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία μας για την ίση αμοιβή και περήφανα είμαστε μαζί σε μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας στο ποδόσφαιρο».

«Το να φτάσουμε σήμερα εδώ δεν ήταν εύκολο. Οι παίκτριες του USWNT σημείωσαν άνευ προηγουμένου επιτυχία ενώ εργάζονταν για να επιτύχουν ίση αμοιβή για τους εαυτούς τους και τις μελλοντικές αθλήτριες.»

«Σήμερα, αναγνωρίζουμε την κληρονομιά των προηγούμενων ηγετών του USWNT που βοήθησαν να γίνει αυτή η ημέρα δυνατή, καθώς και όλων των γυναικών και των κοριτσιών που θα ακολουθήσουν».

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα