ΑΘΗΝΑ
05:53
|
26.04.2024
Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ως στόχο τους τον Αχμάντ Άρμπερι, 25 ετών, λόγω της φυλής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις λευκοί άνδρες που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός μαύρου στην πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα μίσους σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν ως στόχο τους τον Αχμάντ Άρμπερι, 25 ετών, λόγω της φυλής του.

Ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 66, ο γιος του Τράβις, 36, και ο γείτονάς τους, Γουίλιαμ Μπράιαν, 52, είχαν ήδη κριθεί ένοχοι πέρυσι για τη δολοφονία του Άρμπερι. Η ετυμηγορία της Τρίτης αφορούσε ένα ξεχωριστό σύνολο ομοσπονδιακών κατηγοριών που κατατέθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Άρμπερι έκανε τζόκινγκ στην παραλιακή πόλη του Μπράνσγουικ, όταν συνάντησε ξαφνικά -και πυροβολήθηκε από- τους τρεις άνδρες τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι ένορκοι σε αυτήν την τελευταία δίκη – μια επιτροπή οκτώ λευκών, τριών μαύρων και ενός Ισπανόφωνου – εξέτασαν πέντε ξεχωριστές ομοσπονδιακές κατηγορίες και έκριναν τους κατηγορούμενους ένοχους για κάθε κατηγορία.

Οι ΜακΜάικλ αντιμετώπισαν επίσης κατηγορίες για πυροβόλα όπλα. Ο Τράβις ΜακΜάικλ καταδικάστηκε για πυροβολισμό μέσω κυνηγετικού όπλου και ο πατέρας του καταδικάστηκε για χρήση περίστροφου.

Οι δύο άνδρες μπορεί να καταδικαστούν επιπλέον σε ισόβια κάθειρξη – εκτός από τις ισόβιες που έλαβαν τον Ιανουάριο για τη δολοφονία του Άρμπερυ.

Κατά τη διάρκεια των τελικών συζητήσεων τη Δευτέρα, οι δικηγόροι των τριών κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι οι άνδρες είχαν καταδιώξει τον Άρμπερυ επειδή πίστευαν ότι συμμετείχε σε εγκληματική δραστηριότητα – όχι για φυλετικά κίνητρα.

«Θα άρπαζε ο Τράβις Μακ Μάικλ ένα όπλο και θα το έκανε αυτό σε έναν λευκό;» ρώτησε η δικηγόρος υπεράσπισης Έιμι Λι Κόπλαντ στη δίκη. «Η απάντηση είναι ναι.»

Ωστόσο, οι ένορκοι αποδέχθηκαν το επιχείρημα της εισαγγελίας ότι οι ΜακΜάικλ και Μπράιαν οδηγούνταν από «φυλετικές υποθέσεις, φυλετική δυσαρέσκεια και φυλετικό θυμό».

Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την Τρίτη, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει τους πόρους του για να «αντιμετωπίσει τις παράνομες πράξεις μίσους».

«Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν πρέπει να φοβάται την απειλή βίας που τροφοδοτείται από μίσος», είπε, προσθέτοντας «κανείς δεν πρέπει να φοβάται ότι αν βγει έξω για τρέξιμο θα στοχοποιηθεί και θα σκοτωθεί λόγω του χρώματος που έχει στο δέρμα του».

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα