ΑΘΗΝΑ
13:51
|
18.04.2024
Μήνυμα προς Ουκρανούς πολίτες: Εγκαταλείψτε τη Ρωσία τώρα. Στο Κίεβο σήμερα ο πρόεδροι Λιθουανίας και Πολωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα στην Ουκρανία η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε ανακοίνωσή του, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος, η επιστράτευση αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ενός χρόνου, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Ρωσίας να στείλει στρατιωτική ειρηνευτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού και χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Μήνυμα προς Ουκρανούς πολίτες: Εγκαταλείψτε τη Ρωσία τώρα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποίησε τους Ουκρανούς που διαμένουν στη Ρωσία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Εξέδωσε επίσης οδηγία για αποφυγή των ταξιδίων στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση (στα ρωσικά) αναφέρει: «Το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους πολίτες της Ουκρανίας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και όσοι ζουν στην εν λόγω να την εγκαταλείψουν άμεσα». Η σύσταση αφορά εκατομμύρια Ουκρανούς, οι οποίοι διαμένουν στη Ρωσία. Αναφέρει επίσης ότι η «κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας» σημαίνει πως οι προξενικές αρχές του ουκρανικού κράτους δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και βοήθεια στους Ουκρανούς πολίτες.

Στο Κίεβο σήμερα ο πρόεδροι Λιθουανίας και Πολωνίας

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ειδησεογραφικό δίκτυο της Λιθουανίας.

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα της Λιθουανίας επισκέπτεται την Ουκρανία προκειμένου «να εκφράσει την υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στη χώρα αυτή εν μέσω απειλών ενός νέου πολέμου με τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Ναουσέντα στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις επισκέφθηκε επίσης το Κίεβο χθες, Τρίτη. «Μένουμε ενωμένοι με την Ουκρανία, δεν θα το βάλουμε στα πόδια, θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ζελένσκι.

Ο Εσθονός ηγέτης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO θα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της “αμέσως και άνευ όρων” από το έδαφος της Ουκρανίας και τα άμεσα περίχωρά της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η 6ήμερη εργασία από Ιούλιο

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα