ΑΘΗΝΑ
04:10
|
19.04.2024
«Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να ενισχύσει τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις του στην ανατολική πλευρά του, κοντά στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη των έκτακτων συνομιλιών που είχαν οι πρέσβεις των 30 κρατών – μελών της Συμμαχίας, πριν λίγη ώρα, στις Βρυξέλλες.

«Αναπτύσσουμε πρόσθετες αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα», ανέφεραν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε δήλωση τους, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι έχει αυξηθεί η ετοιμότητα των δυνάμεων της Συμμαχίας προκειμένου «να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ:

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την τρομακτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη και απρόκλητη. Οι σκέψεις μας είναι κοντά σε όλους όσους σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, και στον λαό της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε επίσης τη Λευκορωσία που επέτρεψε αυτή την επίθεση.

Αυτή η νέα επίθεση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού του ΟΗΕ, και είναι εντελώς αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, τον Χάρτη του Παρισιού, το Μνημόνιο της Βουδαπέστης και την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αποτελεί πράξη επίθεσης εναντίον μιας ανεξάρτητης ειρηνικής χώρας.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και του νόμιμου, δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησής της. Θα διατηρήσουμε σταθερά την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. 

Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της μέσα και γύρω από την Ουκρανία, να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Αυτό παραβιάζει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες έχει υπογράψει η Ρωσία. Οι Σύμμαχοι δεν θα δεχτούν ποτέ αυτή την παράνομη αναγνώριση.

Προτρέπουμε τη Ρωσία με τον πιο έντονο τρόπο να εγκαταλείψει το  μονοπάτι της βίας και της επιθετικότητας που επέλεξε. Οι ηγέτες της Ρωσίας πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πλήρεις ευθύνες και τις συνέπειες των πράξεών τους. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ βαρύ οικονομικό και πολιτικό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι και οι εταίροι μας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διατηρήσουν ανοιχτή τη διπλωματική οδό και τον διάλογο με τη Ρωσία, και έκαναν πολλές ουσιαστικές προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας όλων των εθνών στην ευρωατλαντική περιοχή. Έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τη Ρωσία σε συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί. Είναι η Ρωσία, και μόνο η Ρωσία, που επέλεξε την κλιμάκωση.

Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές συνέπειες. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Αναπτύσσουμε επιπλέον αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετα θαλάσσια μέσα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεών μας προκειμένου να ανταποκριθούν σε όλα τα ενδεχόμενα.

Σήμερα, πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Αποφασίσαμε, σύμφωνα με τον αμυντικό μας σχεδιασμό για την προστασία όλων των Συμμάχων, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον παραμένει ακλόνητη. Μένουμε ενωμένοι, για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα