Ο «χορός» των αντιδράσεων κατά της απόφασης της Ρωσίας ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρώτος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας.
Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». «Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.
«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως θα τοποθετηθεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.
Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Λυπούμαστε για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απαράμιλλη κρίση» αναφέρουν οι δύο κεντρικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε..
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα, καθώς ο Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα την κρίση και την επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση Μπορέλ – Φον ντερ Λάιεν.
Σε αιχμηρή δήλωση προχώρησε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καλώντας σε διεθνή αντίδραση για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε «σοκαρισμένος από τα φρικιαστικά γεγονότα στην Ουκρανία» αναφέροντας σε ανάρτησή του στο twitter ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διάλεξε έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση». Πρόσθεσε δε ότι έχει μιλήσει ήδη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ενώ υποσχέθηκε και «αποφασιστική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του»
Με ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, καταδικάζει την «φρικτή, απρόκλητη επίθεση του προέδρου Πούτιν εναντίον του λαού της Ουκρανίας».
Η κ. Τρας πρόσθεσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και θα αντιδράσει με τους διεθνείς εταίρους του σε αυτή την «τρομακτική επιθετική ενέργεια».
Γκουτέρες: Έκκληση προς Πούτιν
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει την επίθεση «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Επικοινωνία Μακρόν-Ζελένσκι
Αντιδράσεις έχουν υπάρξει ήδη από μια σειρά χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και η Γερμανία, με τον Γάλλο πρεσβευτή στον ΟΗΕ να δηλώνει πως «Η Ρωσία επέλεξε τον πόλεμο. Η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την έναρξη αυτών των επιχειρήσεων.»
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ όπως έγινε γνωστό Γάλλοι βουλευτές ζητούν να κλείσει το Russia Today
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την κραυγαλέα επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι οι «απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας «δεν θα μείνουν ατιμώρητες».
Η γερμανική αποστολή στον ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, κάλεσε τους συμμάχους της «να υπερασπιστούν την Ουκρανία κι ενάντια σε μια ξεδιάντροπη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας θα έχει ένα άνευ προηγουμένου τίμημα, πολιτικά, οικονομικά και ηθικά» πρόσθεσαν οι Γερμανοί απεσταλμένοι.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε σήμερα στην Ουκρανία «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου και μίλησε για «μαύρη ημέρα» για ολόκληρη την Ευρώπη. «Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» την επίθεση που διέταξε με «αδίστακτο» τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και εκφράζει «αλληλεγγύη στην Ουκρανία και στους πολίτες της». Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί με τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην G7 για τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.
Ερντογάν: Βαρύ πλήγμα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες και αποτελούν «βαρύ πλήγμα» για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Σε ομιλία του σε διεθνή συγκέντρωση στην Άγκυρα σήμερα, Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία — η οποία έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία — «λυπάται ειλικρινά» που οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες.
Τζόνσον: Βάρβαρη επιχείρηση
Βάρβαρη χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας σε διάγγελμά του πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι δικτάτορας.
«Οι χειρότεροι μας φόβοι έγιναν πραγματικότητα. Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία σε διεθνή κλίμακα» ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε πως η επίθεση αυτή πρέπει να αποτύχει.
Όπως είπε, «η Ουκρανία δεν είναι κάποια μακρινή χώρα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη- είναι μια χώρα που για δεκαετίες απολαμβάνει ελευθερία και δημοκρατία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εξαφανιστεί αυτή η ελευθερία. Δεν μπορούμε και δεν θα κοιτάξουμε προς άλλη κατεύθυνση».
Μάριο Ντράγκι: «Ζητούμε άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων»
«Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη συμπαράστασή μας προς τον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Ζελένσκι, προς μια δημοκρατία, η νόμιμη κυριαρχία της οποίας έχει πληγεί. Τα όσα συμβαίνουν μας αφορούν όλους, την ελεύθερη ζωή μας και τις δημοκρατίες μας».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η ιταλική πρεσβεία στο Κίεβο παραμένει ανοικτή.
«Η Ιταλία συμμερίστηκε την στάση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης, με ειλικρινή και χρήσιμο διάλογο, αλλά οι πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης καθιστούν τον διάλογο αυτό ανέφικτο», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έξω από τα διεθνώς αναγνωρισμένα ουκρανικά σύνορα, αμέσως και άνευ όρων».