ΑΘΗΝΑ
12:18
|
28.04.2024
Ζητά από την Τουρκία να περιορίσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να περιορίσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. «Καλώ την τουρκική διοίκηση να βοηθήσει την Ουκρανία. Απαιτούμε να κλείσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πολεμικά πλοία», αναφέρει η τουρκική Yeni Safak, επικαλούμενη τον Ουκρανό πρεσβευτή στην Τουρκία, Βαντίλι Μποντνάρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ουκρανός πρέσβης κάλεσε «όλες τις χώρες να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να μην καταπιεί ο πόλεμος το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής». «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Προτρέπουμε όλο τον κόσμο να ακολουθήσει τους κανόνες του πολέμου. Όλοι ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει κυριαρχία στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η σύμβαση κατοχυρώνει την ελεύθερη διέλευση από τα στενά μόνο για εμπορικά πλοία. Τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να μετακινούν στρατιωτικά πλοία μέσω των στενών σε καιρό ειρήνης, ενημερώνοντας εκ των προτέρων τις τουρκικές αρχές. Η σύμβαση περιορίζει επίσης σημαντικά την διέλευση πλοίων που δεν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η Τουρκία έχει πρόσθετες εξουσίες για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω των στενών εν καιρώ πολέμου και υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να απαγορεύσει σε μια χώρα να τα χρησιμοποιεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα