ΑΘΗΝΑ
11:51
|
17.05.2024
Στο μεταξύ, κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία ανακοίνωσαν και η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελβετία ανακοίνωσε πως ξεκίνησε να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες και σε 361 βουλευτές της ρωσικής Κρατικής Δούμας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ιγνάσιο Κάσσις σε συνέντευξη Τύπου χθες, Πέμπτη.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις τράπεζες που έχουν μπει στο στόχαστρο, αλλά είπε ότι η Βέρνη θα εντείνει τα υποχρεωτικά μέτρα που είχε εισαγάγει κατά της Ρωσίας το 2014, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

«Για λόγους ουδετερότητας, η Ελβετία δεν υιοθέτησε άμεσα κυρώσεις εκείνη την εποχή. Σήμερα, η κυβέρνηση θα οξύνει την απάντησή της… Οι κυρώσεις της ΕΕ που εκδόθηκαν χθες πρόκειται να ενσωματωθούν σε αυτό το διάταγμα με τη μορφή μέτρων κατά των παρακάμψεων και τα μεμονωμένα μέτρα θα γίνουν αυστηρότερα, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα», εξήγησε ο Κάσσις.

Η ελβετική κυβέρνηση θα προσαρμόσει τους κανονισμούς της έτσι ώστε η Ελβετία να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε. Ο κατάλογος των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ θα εγκριθεί κατ’ αρχήν, είπε ο Κάσσις.

Η Ελβετία είναι υποχρεωμένη βάσει του διεθνούς δικαίου να εφαρμόζει μόνο τις κυρώσεις που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία ανακοίνωσαν και η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ιαπωνία και Αυστραλία, που είχαν ήδη ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας πριν από την εισβολή, ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, ότι θα επιβάλουν νέα, μεγαλύτερα υποχρεωτικά μέτρα κατά της Μόσχας.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον είπε ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις σε «βασικά πρόσωπα και εταιρείες της Λευκορωσίας» και σε 300 Ρώσους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της επίθεσης στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο οποίος περιλαμβάνει αναστολή της έκδοσης βίζας σε ορισμένες ρωσικές οντότητες και άτομα, ελέγχους εξαγωγών σε ορισμένα είδη όπως ημιαγωγούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη Ρωσία, ανέφεραν οι Japan Times.

Αν και η Νέα Ζηλανδία δεν ανακοίνωσε αυτόνομο νόμο κυρώσεων, η πρωθυπουργός Γιασίντα Αρντέρν ανακοίνωσε επίσης αρκετές κινήσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων στις εξαγωγές στον ρωσικό στρατό και σε Ρώσους αξιωματούχους, ανέφερε η Wall Street Journal.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα