ΑΘΗΝΑ
02:36
|
02.05.2024
Εκ νέου προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, μετά την άρνηση του Ουκρανού Προέδρου να εμπλακεί σε διαπραγματευτικό διάλογο με τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή συνέχισης της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, η οποία είχε σταματήσει το απόγευμα της Παρασκευής, με εντολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, εν όψει των αναμενόμενων συνομιλιών με το Κίεβο, δόθηκε σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετά την άρνηση της απέναντι πλευράς να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Χθες το απόγευμα, εν αναμονή των συνομιλιών με την ουκρανική ηγεσία, ο ανώτατος διοικητής και πρόεδρος της Ρωσίας έδωσε εντολή να ανασταλεί η προώθηση των κύριων δυνάμεων των ρωσικών στρατευμάτων» δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tass, συμπληρώνοντας ότι επειδή «ουσιαστικά, η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις συνομιλίες, σήμερα το απόγευμα, η προώθηση των κύριων ρωσικών δυνάμεων συνεχίστηκε σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της αναστολής της προέλασης των κύριων δυνάμεων, οι μάχες συνεχίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. «Υπήρξαν συγκρούσεις με κινητές ομάδες εθνικιστών και οπαδών του Μπαντέρα, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ελαφρά οχήματα και φορτηγά όπου τοποθέτησαν όπλα κρούσης, χρησιμοποιώντας την αρχή κινητοποίησης της τζιχάντ, μόνο που εκεί τώρα ονομάζονται κινητοποίηση του Μπαντέρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σε απάντηση αιτήματος των επικεφαλής των δημοκρατιών του Ντονμπάς έλαβε απόφαση για τη διεξαγωγή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης προκειμένου να προστατεύσει τους ανθρώπους «που υποφέρουν από κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου εδώ και οκτώ χρόνια», υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικά εδάφη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε αργότερα την Πέμπτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν επιχειρούν να πλήξουν ουκρανικές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές καταστρέφονται με όπλα ακριβείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του στα μέσα μαζικής δικτύωσης πως «δε θα καταθέσουμε τα όπλα, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας. Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας. Είναι η γη μας. Τα παιδιά μας. Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε», ενώ χαρακτήρισε ως fake news τους ισχυρισμούς περί εκκένωσης της χώρας και κατάθεσης των όπλων από τον στρατό κατόπιν εντολής του. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα