ΑΘΗΝΑ
05:08
|
02.05.2024
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τις χώρες τις Δύσης εμφανίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ για «αδράνεια και εγωισμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «αδράνεια των χωρών της Δύσης» εν μέσω πολεμικού αναβρασμού στην Ουκρανία κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας,  Ματέους Μοραβιέτσκι (Mateusz Morawiecki) το Σάββατο, καλώντας τις δυτικές χώρες να επιβάλουν «συντριπτικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, κατακεραύνωσε ορισμένα έθνη κάνοντας λόγο για «ανυποχώρητο εγωισμό» και επιδόθηκε σε γενικεύσεις ισχυριζόμενος πως «η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε».  

«Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για το είδος του ανυποχώρητου εγωισμού που παρατηρούμε από ορισμένες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της Γερμανίας» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός από το Βερολίνο πριν από μια συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα εδώ… για να ταρακουνήσω τη συνείδηση της Γερμανίας. Έτσι ώστε να αποφασίσουν επιτέλους για κυρώσεις που θα είναι πραγματικά συντριπτικές. Όλες οι κυρώσεις πρέπει να πέσουν τώρα στο τραπέζι» δήλωσε κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Μοραβιέτσκι, ο οποίος φέρεται να ζήτησε κυρίως το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και την αποκοπή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Παράλληλα, αναφέρθηκε με καυστικό τόνο στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει κράνη αντί για όπλα στην Ουκρανία, σχολιάζοντας πως «Πέντε χιλιάδες κράνη; Αυτό πρέπει να είναι κάποιο είδος αστείου. Απαιτείται πραγματική βοήθεια…όπλα», ενώ υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο για τον εαυτό της.

«Πολεμούν και για εμάς. Για την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας. Για να μην είμαστε εμείς οι επόμενοι στη σειρά» δήλωσε ε ο Πολωνός Πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος στη συνέχεια πως «η Ρωσία θέλει να καταστρέψει τον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πέρασαν τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ κήρυξε τα σύνορά της ανοιχτά για τους Ουκρανούς που διαφεύγουν, ακόμη και για όσους δεν έχουν επίσημα έγγραφα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα προετοιμάζεται για την άφιξη έως και 1 εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία, με την γενικότερη αποδοχή των πολιτών από τη γείτονα χώρα από την Πολωνία να έχει επανειλημμένως επισημανθεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποπροσανατολίσει από την κατά τα άλλα εχθρική μεταναστευτική πολιτική της. 

Υπενθυμίζεται πως όταν ο υπουργός Οικονομικών και νυν Πρωθυπουργός, ρωτήθηκε για την απροθυμία της χώρας να υποδεχθεί μουσουλμάνους πρόσφυγες που φεύγουν από τις συγκρούσεις το 2017, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η χώρα του είχε υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς. Ωστόσο, η Πολωνία εξακολουθεί να παραμένει ένα αφιλόξενο μέρος για πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, όπως αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες που απωθήθηκαν και κακοποιήθηκαν στα σύνορά της με τη Λευκορωσία τον Νοέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα