ΑΘΗΝΑ
01:04
|
08.05.2024
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, με τον αριθμό να αυξάνεται ταχύτατα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρούν οι πολίτες της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν τη χώρα  συρρέοντας στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ελπίδα ότι θα εισέλθουν στην Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Την ώρα που η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τα τέσσερα εκατομμύρια αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα, καθώς και με τις περίπλοκες διαδικασίες για την απόδοση ασύλου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σχεδόν 120.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει μέχρι στιγμής από την Ουκρανία με κατεύθυνση προς την Πολωνία και άλλες γειτονικές χώρες.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έφτασαν στην Πολωνία μέσα σε μόλις δύο ημέρες, βρίσκοντας προσωρινό καταφύγιο σε αθλητικές αίθουσες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ενώ ρεπορτάζ του πολωνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού TVN24 στο συνοριακό πέρασμα Medyka, έκανε λόγο για μια ουρά οχημάτων που περίμεναν να εισέλθουν στην Πολωνία έκτασης 15 χιλιομέτρων μέσα στην Ουκρανία.

«Έφτασα σήμερα στις 3 το πρωί. και περιμένω τη γυναίκα μου» δήλωσε από την πολωνική πλευρά των συνόρων νεαρός άνδρας, μιλώντας στο Reuters. «Μου τηλεφώνησε από την ουκρανική πλευρά και μου είπε πως υπάρχει μια ουρά 30 χιλιομέτρων από αυτοκίνητα και ανθρώπους. Είπε ότι δεν ξέρει πότε θα περάσει απέναντι».

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πέρασαν τα πολωνο-ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ κήρυξε τα σύνορά της ανοιχτά για τους Ουκρανούς που διαφεύγουν, ακόμη και για όσους δεν έχουν επίσημα έγγραφα. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε επίσης  σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, ότι η χώρα έστειλε ένα νοσοκομειακό τρένο που θα παραλάβει τους τραυματίες του πολέμου στη Μοστίσκα, στη δυτική Ουκρανία, και θα τους μεταφέρει στη Βαρσοβία προκειμένου να λάβουν την απαιτούμενη περίθαλψη.

Η νοσοκομειακή αμαξοστοιχία αναχώρησε από τη συνοριακή πόλη Przemysl και διαθέτει πέντε βαγόνια προσαρμοσμένα για τη μεταφορά των τραυματιών και τέσσερα εφοδιασμένα με ανθρωπιστική βοήθεια για την περιοχή Lviv της Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται για την άφιξη έως και 1 εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία, με την γενικότερη αποδοχή των πολιτών από τη γείτονα χώρα από την Πολωνία να έχει επανειλημμένως επισημανθεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποπροσανατολίσει από την κατά τα άλλα εχθρική μεταναστευτική πολιτική της. Υπενθυμίζεται πως όταν ο υπουργός Οικονομικών και νυν Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι (Mateusz Morawiecki), ρωτήθηκε για την απροθυμία της χώρας να υποδεχθεί μουσουλμάνους πρόσφυγες που φεύγουν από τις συγκρούσεις το 2017, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η χώρα του είχε υποδεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς. Ωστόσο, η Πολωνία εξακολουθεί να παραμένει ένα αφιλόξενο μέρος για πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, όπως αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες που απωθήθηκαν και κακοποιήθηκαν στα σύνορά της με τη Λευκορωσία τον Νοέμβριο.

@brutamerica

This is what it looked like at the Poland-Ukraine border the morning of Friday, Feb. 25. #news #breakingnews #russia #ukraine #fyp

♬ Sad background music of piano and strings – Rinotzr

«Σχεδόν 116.000 έχουν διασχίσει τα διεθνή σύνορα μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, είναι πολύ ρευστός και αλλάζει κάθε ώρα, κάθε λεπτό» δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  Η ίδια προσέθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, δεδομένου ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγόρευσε την Πέμπτη στους άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να εγκαταλείψουν τη χώρα, κατευθύνονταν προς τη γειτονική Πολωνία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, ακόμη και στη Λευκορωσία από την οποία κάποιες ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό προσφύγων ανά χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται στην Πολωνία, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη εγκατασταθεί περίπου 2 εκατομμύρια Ουκρανοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις πρώτες συμπλοκές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το 2014.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ειδικές αμαξοστοιχίες από την Τσεχία έφτασαν νωρίς το Σάββατο στα πολωνικά σύνορα μεταφέροντας Ουκρανούς που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία για να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους που διέφυγαν από τον πόλεμο, ενώ πρόσφυγες έχουν φτάσει και στη συνοριακή πόλη Ubla της Σλοβακίας, όπου βρήκαν καταφύγια σε ένα τοπικό γυμναστήριο. 

Παράλληλα, η Βουλγαρία έχει στείλει οχήματα στο Κίεβο προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια τα μέλη της βουλγαρικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 250.000 από την Ουκρανία. 

«Επί δύο ημέρες καθόμασταν πάνω στις αποσκευές μας, κρυμμένοι στις τουαλέτες. Υπήρχαν βομβαρδισμοί, αεροπλάνα πετούσαν από πάνω μας, ήταν πολύ τρομακτικό» δήλωσε Τάνια Μίτοβα μιλώντας στο εθνικό κανάλι BNT αμέσως μετά την άφιξή της στο βορειοανατολικό χωριό Ντουρανκούλακ, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία. 

Από την πλευρά της, η Γερμανία, η οποία το 2015 υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ, έχει δεσμευτεί να παράσχει «μαζική βοήθεια» σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλης κλίμακας εισροή ουκρανών προσφύγων σε γειτονικά κράτη.

«Είχαμε περίπου 75 Ουκρανούς σήμερα. Αλλά περιμένουμε πολύ περισσότερους τις επόμενες ημέρες», δήλωσε στο AFP ο Σάσα Λάνγκενμπαχ, εκπρόσωπος του γραφείου προσφυγικών υποθέσεων της πόλης του Βερολίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την απλούστευση της ασύλου για τους Ουκρανούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί στους Ουκρανούς πρόσφυγες να βρουν γρήγορα δουλειά ή να κατευθυνθούν απευθείας σε άλλα μέρη της Γερμανίας όπου ενδέχεται να έχουν συγγενείς, αντί να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην πόλη όπου κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση ασύλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα