ΑΘΗΝΑ
02:07
|
28.04.2024
Τα ποικίλα απολιθώματα φέρνουν σπουδαίες αποκαλύψεις και προσδιορίζουν την εποχή, που χτύπησε ο αστεροειδής τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές έτος που ένας αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινόσαυρους, αλλά είναι σίγουροι τώρα ότι ο τεράστιος διαστημικός αυτός βράχος χτύπησε τη Γη την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Και πιστεύουν ότι ο εποχιακός χρόνος μπορεί να ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρέασε αυτές τις ομάδες ζώων που κατάφεραν τελικά να ζήσουν μέσα από την καταστροφή.

Artwork: Tanis' day of devastation

Σαφώς, δεν είχε καμία διαφορά για τους δεινόσαυρους, αλλά μπορεί να είχε για ορισμένα θηλαστικά, πουλιά και φυτά. Αυτό ισχύει ίσως για εκείνα τα είδη, που ζουν στο νότιο ημισφαίριο, όπου θα ήταν φθινόπωρο ή αρχές χειμώνα τη στιγμή της πρόσκρουσης.

Στο νότιο ημισφαίριο, πολλοί οργανισμοί θα βρίσκονταν σε χειμερία νάρκη ή σε καταφύγιο. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει“, λέει η Ντίριν από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας.

Melanie During excavates fossil paddlefish bones at Tanis

Την άνοιξη, περιμένεις τα ζώα να φροντίζουν τα μικρά τους, ή να εξακολουθούν να φροντίζουν τα αυγά τους, περιμένοντας να εκκολαφθούν ή να ψάχνουν για τροφή. Αυτό τα θέτει σε ευάλωτη θέση.”

Η Ντίριν δημοσίευσε την ανάλυσή της για τα απολιθωμένα ψάρια σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Tanis στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ. Αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι τα ψάρια πέθαναν την άνοιξη.

Πρόκειται για το μέρος που καταγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια, όχι μόνο εκείνη την ημέρα πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που ένας αστεροειδής πλάτους 12 χιλιομέτρων χτύπησε στον πλανήτη, αλλά τα λεπτά και τις ώρες που ακολούθησαν την καταστροφική πρόσκρουση. Ο γιγαντιαίος διαστημικός βράχος χτύπησε τη Γη στον σημερινό Κόλπο του Μεξικού, περίπου 3.000 χλμ μακριά από το Tanis, αλλά ήταν τέτοια η ενέργεια που έγινε αισθητή σε μεγάλο βαθμό σχεδόν παντού.

Το τμήμα απολιθωμάτων της Βόρειας Ντακότα κρατά τα υπολείμματα ψαριών που εκσφενδονίστηκαν στη στεριά και βρίσκονται θαμμένα σε ιζήματα από κύματα νερού. Τα ψάρια έχουν σωματίδια κολλημένα στα βράγχια τους. 

Cut sections of bone in epoxy resin
American paddlefish

«Αυτό το κοίτασμα κυριολεκτικά μοιάζει με αυτοκινητιστικό δυστύχημα παγωμένο στη θέση του· μοιάζει με το πιο βίαιο πράγμα που έχω δει ποτέ διατηρημένο σε παρθένες συνθήκες», είπε η Ντιρίν. Με συναδέλφους της, εξέτασε την ατομική σύνθεση των οστών των ψαριών και τα υπέβαλε σε ανάλυση ακτίνων Χ.

Αυτές οι έρευνες αποκάλυψαν όχι μόνο πού βρίσκονταν τα ψάρια στον ετήσιο κύκλο ανάπτυξής τους, αλλά και πού ήταν από την άποψη της εποχικής κατανάλωσης τροφής.

Υπάρχουν λοιπόν δύο ανεξάρτητες καμπύλες που βασίζονται σε ανεξάρτητες αρχές, αλλά συγκλίνουν και οι δύο στην άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορέσαμε να πούμε με σιγουριά ότι οι μετεωρίτες χτύπησαν τη Γη την άνοιξη“.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα