ΑΘΗΝΑ
06:13
|
20.04.2024
Σοβαρή αναδιαμόρφωση του ρόλου της Ρωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό αναμένεται τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, με τις μεγαλύτερες διοργανώσεις να καταδικάζουν τις ενέργειες της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμφίβολο διαγράφεται το μέλλον του ρωσικού αθλητισμού, ως άμεση συνέπεια της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανία, με την χώρα που ξόδεψε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και εδραιώνει σταδιακά τη θέση της ως παγκόσμια αθλητική υπερδύναμη, να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Σημειώνεται ότι μια περαιτέρω καταδίκη για τις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οι οποίες έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα της Ρωσίας να φιλοξενεί διοργανώσεις στο εσωτερικό και να κυριαρχεί σε αυτές στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, κατά το δημοσίευμα του AP θα θέσει σε κίνδυνο την εικόνα  της ευημερούσας χώρας που ενισχύεται από ισχυρούς αθλητές.

Ήδη, οι κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποδοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις δυτικές κυβερνήσεις, και από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία καταδίκασε την εισβολή. Ορισμένες ομοσπονδίες, όπως το σκι, το κέρλινγκ και η Φόρμουλα 1, απέσυραν τις κορυφαίες διοργανώσεις από τη Ρωσία, με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ποδοσφαίρου UEFA να πρωτοστατεί μεταφέροντας τον τελικό του Champions League αυτή την άνοιξη στο Παρίσι, αντί της Αγίας Πετρούπολης όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, ενώ η Διεθνής Ένωση Διάθλου απέκλεισε τη Ρωσία από τις διοργανώσεις της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του AP, ιδιαίτερα σημαντικός πρόκειται να είναι ο αντίκτυπος της αντίδρασης της ΔΟΕ, η σχέση της οποίας με τη Ρωσία ορίζει εντονότατα τη θέση της χώρας στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που η Ρωσία αποκλείστηκε επισήμως από τους Αγώνες του Πεκίνου, περισσότεροι από 200 αθλητές αγωνίστηκαν ως μέλη της «Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής» κερδίζοντας 32 μετάλλια, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων στους Αγώνες. 

Παράλληλα, ενώ οι ΗΠΑ και ορισμένοι από τους συμμάχους τους αρνήθηκαν να στείλουν διπλωμάτες στην τελετή έναρξης των Αγώνων,, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνας, ο Ρώσος Πρόεδρος παρακολούθησαν την τελετή μαζί με τον επικεφαλής της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στο στάδιο Bird’s Nest του Πεκίνο, υπογραμμίζοντας με την κίνηση αυτή ότι η σχέση της Ρωσίας με τη ΔΟΕ ήταν αρκετά καλή σχέση, ώστε να είναι παρών παρά την απαγόρευση της χώρας να αποστείλει αθλητές.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αντίδραση της ΔΟΕ στην επιλεξιμότητα της Ρωσίας για τους θερινούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι. «Αυτή τη στιγμή, στο μυαλό του Πούτιν η Ρωσία θα είναι και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο Paul Massaro, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής του Κογκρέσου που ασχολείται με θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και τη διεθνή διαφθορά, συμπληρώνοντας πως «δεν είμαι σίγουρος ότι εκτιμά πλήρως τι αλλαγή παραδείγματος έχει δημιουργήσει. Δεν θέλω να περιαυτολογώ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκλειστεί αυτή τη φορά»

Η πρόσφατη καταδίκη της ΔΟΕ προς τη Μόσχα για την Ουκρανία επικεντρώθηκε στην παραβίαση της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», μιας εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ έκκλησης για παγκόσμια ειρήνη που παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 20 Μαρτίου, επτά ημέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί η σπάνια ανοιχτή επίκριση της Ρωσίας από τον φορέα για την υπόθεση ντόπινγκ που αφορούσε τη 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, η οποία βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, με το αποτέλεσμα να μην ανακοινώνεται από την ομάδα ελέγχου ντόπινγκ παρά μόνο αφού είχε κερδίσει το χρυσό ως μέλος του ομαδικού διαγωνισμού, παρόλο που το δείγμα είχε ληφθεί εβδομάδες νωρίτερα.

Ωστόσο, η θέση της Ρωσίας στον παγκόσμιο αθλητισμό αναμένεται να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες εκτός από την επόμενη κίνηση της ΔΟΕ και τη μεταφορά διοργανώσεων. Η πρώην αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και επί μακρόν επικριτής της Ρωσίας, Λίντα Χέλελαντ, δήλωσε ότι θα προωθήσει μια πολιτική στο Συμβούλιο της Ευρώπης που θα προτρέπει τους αθλητικούς οργανισμούς να αποκλείουν τους Ρώσους αθλητές από τις διεθνείς διοργανώσεις, εν όψει των του παγκόσμιοτ πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ τον επόμενο μήνα, των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου αυτή την άνοιξη και του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στο Όρεγκον τον Ιούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα