ΑΘΗΝΑ
12:23
|
17.05.2024
Τμήματα της τρίτης πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Αυστραλίας, Μπρίσμπεϊν, είναι κάτω από το νερό μετά τη δυνατή βροχή που προκάλεσε πλημμύρες ρεκόρ σε ορισμένες περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τμήματα της τρίτης πιο μεγάλης πόλης της Αυστραλίας, Μπρίσμπεϊν, βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια του νερού τη Δευτέρα, μετά από έντονη βροχόπτωση, η οποία προκάλεσε πρωτοφανείς πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής ακτής, ενώ ευθύνεται μέχρι στιγμής για τον θάνατο οχτώ ανθρώπων.

Οι πλημμύρες στο Μπρίσμπεϊν και τα περίχωρά του είναι οι χειρότερες από το 2011, όταν η πόλη των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων πλημμύρισε από βροχοπτώσεις που περιγράφηκαν τότε ως γεγονός που συμβαίνει «μια φορά στον αιώνα».

Ο τελευταίος θάνατος ήταν ένας άνδρας περίπου 50 ετών που πνίγηκε τη Δευτέρα οδηγώντας το αυτοκίνητό του εν μέσω πλημμύρας πριν τα ξημερώματα στην πόλη Γκολντ Κόαστ, νότια του Μπρίσμπεϊν, ανακοίνωσε η αστυνομία της πολιτείας Κουίνσλαντ.

Τα πτώματα του άνδρα και του σκύλου του ανασύρθηκαν ώρες αργότερα από ένα βυθισμένο αυτοκίνητο που είχε ξεβραστεί στο δρόμο, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν περισσότερες από 130 διασώσεις στο νερό σε 24 ώρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Και οι οκτώ θάνατοι από πλημμύρες σημειώθηκαν στην πολιτεία Κουίνσλαντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Μπρίσμπεϊν. Συνεχίζονται οι έρευνες για έναν ιδιοκτήτη σκάφους, ηλικίας 70 ετών, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα από το σκάφος του στον ποταμό Μπρίσμπεϊν κοντά στο κέντρο της πόλης το Σάββατο.

Πολλαπλές προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες τέθηκαν σε ισχύ στα προάστια του Μπρίσμπεϊν, όπου 2.145 σπίτια και 2.356 επιχειρήσεις βυθίστηκαν στα νερά τη Δευτέρα. Άλλα 10.827 ακίνητα πλημμύρισαν μερικώς πάνω από τις σανίδες του δαπέδου.

Ο ποταμός Μπρίσμπεϊν υψώθηκε τη Δευτέρα στα 3,85 μέτρα σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ, Αναστάσια Πάλατσουκ, δήλωσε ότι οι βροχοπτώσεις πάνω από το Μπρίσμπεϊν ήταν ασυνήθιστες από τον Νοέμβριο, όταν οι αρχές εξέταζαν τους περιορισμούς στη χρήση του νερού λόγω έλλειψης.

«Είναι ακόμα ένα σημαντικό γεγονός και νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν ότι κανείς δεν έχει δει αυτή την ποσότητα βροχής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε η Πάλατσουκ.

Ο δήμαρχος του Μπρίσμπεϊν Άντριαν Σρίννεν είπε ότι οι πλημμύρες είναι «πολύ διαφορετικές» από το 2011, επειδή η βροχή έπληξε την περιοχή για πέντε ημέρες. Το 2011, η βροχή είχε σταματήσει μέρες πριν κορυφωθεί ο ποταμός Μπρίσμπεϊν και οι αρχές είχαν προειδοποιήσει αρκετές ημέρες πριν για πλημμύρες.

Ο υπουργός Μεταφορών του Κουίνσλαντ Μαρκ Μπέιλι είπε ότι η κυκλοφορία στους κύριους δρόμους είναι αδύνατη. Τα δρομολόγια τρένων και πορθμείων στο Μπρίσμπεϊν έχουν σταματήσει.

«Θα έχουμε τοπικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές για μερικές μέρες ακόμα», είπε Μπέιλι.

ΠΗΓΗ: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις νεκροί από ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το Τέξας

Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση στον γυναικοκτόνο

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

«Οι αζήτητοι»: Ένα διαχρονικό ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο της Λέρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα