ΑΘΗΝΑ
14:30
|
24.04.2024
Κομβικός ο ρόλος της Πολωνίας στην διοχέτευση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις χώρες του ΝΑΤΟ θα διαθέσουν περισσότερα από 70 πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του ουκρανικού στρατού, σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία θα παράσχουν περισσότερα από 70 αεροσκάφη MiG-29 και SU-25 που είναι πιθανόν να έχουν την έδρα τους σε πολωνικά αεροδρόμια.

Δεκαέξι αεροπλάνα MiG-29 και 14 SU-25 θα παρασχεθούν από τη Βουλγαρία. Η Πολωνία θα διαθέσει 28 πολεμικά MiG-29 και η Σλοβακία μπορεί να παραδώσει 12 MiG-29, δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Οι σύμμαχοί μας μάς έδωσαν MiG-29 και SU-25! Εάν χρειαστεί, μπορούν να έχουν τη βάση τους σε πολωνικά αεροδρόμια από τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να εκτελούν μάχιμες αποστολές», αναφέρει η δήλωση υποδηλώνοντας επίσης ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα «Φαντάσματα του Κιέβου».

Το «Φάντασμα του Κιέβου» έγινε θρύλος των μέσων ενημέρωσης μετά από αναφορές ότι ένας Ουκρανός πιλότος «κατάφερε να καταρρίψει μόνος του 6 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη». Ωστόσο, το υλικό αποκαλύφθηκε σύντομα ότι αποτελούσε κλιπ από το «Digital Combat Simulator».

Όπως φαίνεται, είναι πολύ πιθανό η Πολωνία να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο «κλειδί» στην αποστολή δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, λειτουργώντας ως υλικοτεχνικός κόμβος για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, που παραμένει «καθαρό» από ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το euractiv, ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες έχουν σημάνει συναγερμό για την πιθανότητα ρωσικών σχεδίων να προσπαθήσουν να αποκόψουν την Ουκρανία από τα σύνορά της με την Πολωνία, ώστε να σταματήσουν ουσιαστικά τις μεταφορές όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε χθες, ότι όσοι προμηθεύουν θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο θα φέρουν την ευθύνη εάν αυτά χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση φονικών όπλων από το έδαφός της. «Ο λόγος για τη λήψη αυτής της απόφασης είναι ότι τέτοιες παραδόσεις μπορεί να γίνουν στόχοι εχθρικής στρατιωτικής δράσης», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το euractiv επισημαίνουν, τέλος, ότι αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που θα περιπολούν στον ουρανό της Ουκρανίας δεν θα ήταν μια καλή επιλογή, καθώς αυτό θα αποτελούσε σημαντικό κίνδυνο επεισοδίων ή εμπλοκής, κάτι που θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει αιτία για να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5, τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ, εάν ένα δυτικό αεροπλάνο δεχόταν επίθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα