ΑΘΗΝΑ
10:18
|
08.08.2022
Εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και συγκάλυψη της παράνομης δράσης των ελληνικών αρχών διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.
Athen, Griechenland - Griechenland s Premierminister Kyriakos Mitsotakis trifft Fabrice Leggeri im Bild, Direktor der Europäischen Agentur für die Grenz- und Küstenwache Frontex, am Freitag, 21.05.2021. Mitsotakis trifft Leggeri *** Athens, Greece Greece s Prime Minister Kyriakos Mitsotakis meets Fabrice Leggeri pictured , Director of the European Border and Coast Guard Agency Frontex, on Friday, 21 05 2021 Mitsotakis meets Leggeri PUBLICATIONxNOTxINxGRE ANE5308089
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και συγκάλυψη της παράνομης δράσης των ελληνικών αρχών διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες σε τρία υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης, ύστερα από ενδελεχή έρευνα σχεδόν δεκατεσσάρων μηνών για το ρόλο της Frontex και τους χειρισμούς του διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι στην πολύκροτη υπόθεση των επαναπροωθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel και του ολλανδικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης Lighthouse Reports, το πόρισμα της OLAF, που βασίζεται μεταξύ άλλων σε συνεντεύξεις με 20 μάρτυρες και σε έρευνα του γραφείου του κ. Λετζέρι στην έδρα της υπηρεσίας στη Βαρσοβία, ξεπερνά τις 200 σελίδες και έχει παραδοθεί σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πόρισμα ζητά να παραπεμφθούν σε πειθαρχικό έλεγχο τρία ανώτατα στελέχη της διοίκησης, μεταξύ των οποίων εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο κ. Λετζέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες των δύο μέσων ενημέρωσης από άτομα που κατέθεσαν στην έρευνα της OLAF, αποτελούσε κοινό μυστικό μεταξύ των αξιωματούχων της Frontex ότι οι ελληνικές αρχές κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις, ωστόσο η διοίκηση της υπηρεσίας επέλεξε να συγκαλύψει τις καταγγελίες και να μην διερευνήσει πιθανές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, παρακάμπτοντας για το σκοπό αυτό αξιωματούχους της υπηρεσίας. 

Το πόρισμα – κόλαφος της OLAF έρχεται σε μια στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζεται να αποφασίσει το Μάιο αν θα εγκρίνει τον απολογισμό της διοίκησης της Frontex για το 2021 και ενώ σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κ. Λετζέρι, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο τόσο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς του στις υποθέσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκική υπερπτήση με το καλημέρα

Μόρια αντί για αμοιβή για τους εκπαιδευτικούς

8 Αυγούστου 1974: «Καλησπέρα… Παραιτούμαι»

Ο Γκουστάβο Πέτρο ορκίστηκε πρόεδρος της Κολομβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα