ΑΘΗΝΑ
08:10
|
26.05.2024
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απευθύνθηκε πριν λίγη ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μήνυμα ότι «η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της» εξέπεμψε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. «Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει τη δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Συνεχίζοντας, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, ενώ ακόμη και ο διερμηνέας που μετέφραζε στα Αγγλικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος. «Είμαστε εδώ σημερα υπό τη βαριά σκιά του πολέμου που απρόκλητα ξεκίνησε ο πρόεδρος της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε ξεκινώντας την ομιλία της η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

«Καταδικάζω εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ρωσική εισβολή και εκφράζω την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό και τα συλλυπητήρια μας για όσους σκοτώθηκαν». «Θα εργαστούμε στην κατεύθυνση της επίτευξης του στόχου για την ικανοποίηση του αιτήματος της Ουκρανίας και του προέδρου της Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ.»

«Το μήνυμα προς την Ουκρανία είναι ξεκάθαρο. Θα υποστηρίξουμε την προσφυγή για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία για τον ίδιο τον Πούτιν και τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο». «Ο τρόπος ζωής μας αξίζει να τον υπερασπιστούμε. Όλοι όσοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε εμάς από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία μας γεμίζουν ευθύνη».

«Ευρωπαίοι φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες στα σπίτια τους. Δηλώσαμε πως στους δικούς ελεύθερους ουρανούς απαγορεύονται τα ρωσικά αεροπλάνα και οι τράπεζες τους βγαίνουν από το σύστημα SWIFT.»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα παρέμβουν επίσης σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Yπενθυμίζεται ότι χθες ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη και τελευταία τηλεοπτική προβολή

Ο καιρός σήμερα: Άστατος με βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Ουκρανία: Ελαττωματικά τα Leopard 1 που στάλθηκαν από Γερμανία, Δανία και Ολλανδία

Χεζμπολάχ: Πολλαπλά χτυπήματα κατά του Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής (24/5)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα