ΑΘΗΝΑ
18:39
|
01.05.2024
Η είδηση διακινήθηκε αρχικά από το Verkhovna Rada, το ουκρανικό κοινοβούλιο και την ουκρανική αεροπορία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την είδηση πως η Πολωνία σκοπεύει να στείλει 28 πολεμικά MiG-29 προκειμένου να ενισχύσει το Κίεβο, που διακινήθηκε μέσω facebook, από επίσημη σελίδα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, διέψευσε χθες ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη στην αεροπορική βάση στο Λασκ, της κεντρικής Πολωνίας, ο Ντούντα ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ως εκ τούτου η Πολωνία δεν μπορεί να στείλει αεροσκάφη στον ουκρανικό εναέριο χώρο, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που διακινήθηκαν αρχικά από το Verkhovna Rada, το ουκρανικό κοινοβούλιο και την ουκρανική αεροπορία.

«Δεν στέλνουμε κανένα τζετ στην Ουκρανία γιατί αυτό θα ανοίξει μια στρατιωτική παρέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη σύγκρουση. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Ντούντα.

Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για τα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη, διαβίβασε, με κάποια αβεβαιότητα, την ερώτηση στον Πολωνό πρόεδρο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Πολωνία δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι θα είναι έτοιμοι να ενεργήσουν σύμφωνα με το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έλαβε πρόσφατα απόφαση να αναπτύξει, για πρώτη φορά στην ιστορία, τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και οι γαλλικές δυνάμεις μόλις έφτασαν στη Ρουμανία «ως το κύριο στοιχείο αυτής της δύναμης».

Ενώ το ΝΑΤΟ αρνείται να διαθέσει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χώρα με πολλούς άλλους τρόπους, με διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης, όπως αντιαρματικά όπλα και συστήματα αεράμυνας, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική υποστήριξη.

Με πληροφορίες από euractive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα