ΑΘΗΝΑ
09:06
|
24.04.2024
Η επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο δήλωσε ότι ο Τραμπ μπορεί να είχε εμπλακεί σε εγκληματική συμπεριφορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που διερευνά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είχε εμπλακεί σε εγκληματική συμπεριφορά στην προσπάθειά του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή αποδεικνύουν “καλή τη πίστη” ότι ο κ. Τραμπ και άλλοι μπορεί να έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ή/και δόλιες πράξεις», ανέφερε η επιτροπή σε δικαστική της κατάθεση.

«Η Επιτροπή έχει επίσης μια καλή βάση για να συμπεράνει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εκστρατείας του συμμετείχαν σε μια εγκληματική συνωμοσία για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται επίσης στο ίδιο κείμενο.

Το έγγραφο είναι μία από τις πιο λεπτομερείς δημοσιεύσεις ευρημάτων από την επιτροπή και υποδεικνύει ότι ενδέχεται να παροτρύνει επισήμως τους εισαγγελείς να κατηγορήσουν τον Τραμπ για εγκληματική αδικοπραγία.

Η δικαστική αναφορά κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες ως μέρος της διαμάχης της Επιλεγμένης Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τον Τζον Ίστμαν, δικηγόρο, ο οποίος  παρότρυνε τον Τραμπ προς ένα σχέδιο ακύρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων σε βασικές πολιτείες.

Ο Ίστμαν είχε μηνύσει την επιτροπή τον Δεκέμβριο, επιδιώκοντας να μπλοκάρει κλήτευση του Κογκρέσου που του ζητούσε να παραδώσει χιλιάδες αρχεία email.

Τα μέλη της Επιτροπής είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να διαβιβάσουν αποδεικτικά στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς από τον Τραμπ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Μια τέτοια κίνηση, γνωστή ως ποινική παραπομπή, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αλλά θα αύξανε την πολιτική πίεση στον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ, έτσι ώστε να αποδώσει κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο.

Οι εκπρόσωποι του Ίστμαν και του Trump δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την έρευνα της Επίλεκτης Επιτροπής «έρευνα με πολιτικά κίνητρα».

Στελέχη της επιτροπής ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «τα email του Ίστμαν μπορεί να δείχνουν ότι βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να προωθήσει ένα δόλιο σχέδιο παρεμπόδισης της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων των εκλογικών τμημάτων και μια συνωμοσία για την παρεμπόδιση της μεταφοράς της εξουσίας».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια δήλωσαν την Τρίτη ότι ερευνούν τον Ίστμαν για το εάν ενήργησε ανήθικα στις υπηρεσίες του προς τον Τραμπ. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη εναντίον του, καθώς και σε αναστολή της άδειας δικηγορίας του.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα