ΑΘΗΝΑ
22:06
|
06.05.2024
Εκτινάσσονται οι τιμές στο φυσικό αέριο, αλλά και την χρηματιστηριακή αγορά σιτηρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φωτιά» βάζει στο πετρέλαιο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η τιμή του brent συνέχισε να ενισχύεται και σήμερα κατά 4,76%, φτάνοντας στα 118,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού καταγράφει ανάλογη άνοδο στα 115,36 δολάρια, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και το πετρέλαιο θα αγγίξει, τελικά, ακόμα και τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που δεν έχει έως στιγμής επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές του ρωσικού αργού, εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στη χώρα, «άσκηση» ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την παγκόσμια αγορά.

«Εξετάζουμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ διατηρώντας ταυτόχρονα τη συνολική προσφορά αμείωτη», ανέφερε, χθες Τετάρτη, ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νταλίπ Σινγκ.συγκεκριμένα ο Αμερικανός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με άνοδο άνω του 15% στα 191 ευρώ (χθες κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα 194,715), ενώ κατά 4% αυξήθηκε και η χρηματιστηριακή τιμή στο αλουμίνιο στην αγορά του Λονδίνου, στον απόηχο των προβλημάτων που υπάρχουν με τη ρωσική Rusall και τις προμήθειές της προς τη Δύση. 

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και στην «αγορά των σιτηρών» καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών που διαπραγματεύονται στο Σικάγο επίσης αυξήθηκαν, κερδίζοντας έως και 13%, φτάνοντας στα 11,32 δολάρια ανά μπουσέλ, καθώς η σύγκρουση έχει διαταράξει σοβαρά τις αποστολές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, που αντιστοιχούν στο 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Πούτιν: Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να διαλύσουν την χώρα εκ των εσω

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα