ΑΘΗΝΑ
10:28
|
17.05.2024
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας που τις οποίες έχουν διατυπώσει και είναι γνωστές».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι το Κίεβο παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον να αναβάλλει της συνομιλίες με τη Ρωσική αντιπροσωπεία, που από χθες μία ανακοινώνονται και μία αναβάλλονται σε ένα διαρκές «παιχνίδι» της ουκρανικής αντιπροσωπείας, διατύπωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν αμφιβάλλω ότι πρόκειται για μια εντελώς εξαρτημένη χώρα. Ωστόσο, πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες», είπε ο Λαβρόφ.

Όπως ανέφερε, ο κ. Λαβρόφ, η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις συγκεκαλυμμένες απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων. «Δεν θα επιστρέψουμε να υπάρχει μία ουκρανική απειλή από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η αχαλίνωτη επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

«Ειλικρινά μιλώντας, φυσικά, είναι πολύ κακό όταν σκοτώνονται άνθρωποι, στρατιώτες και πόσο μάλλον πολίτες, γυναίκες και παιδιά, όπως συνέβαινε για οκτώ χρόνια στο Ντονμπάς και όπως συμβαίνει τώρα κατά τη διάρκεια της δικής μας επιχείρησης, η οποία έχει στόχο να τερματίσει κάθε πόλεμος που θα μπορούσε να γίνει στο ουκρανικό έδαφος και να προέλθει από το ουκρανικό έδαφος», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Όπως επεσήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, οι απαιτήσεις της Μόσχας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, είναι «ελάχιστες», αλλά συμπλήρωσε πως «δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας τις οποίες έχουμε διατυπώσει και είναι γνωστές. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας σε βάρος άλλων χωρών». «Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σήμερα.

«Η Ρωσία θα βασιστεί στο εθνικό στρατιωτικό δόγμα σε θέματα χρήσης πυρηνικών όπλων. Έχει γίνει λόγος για πυρηνικό πόλεμο, αλλά τέτοιες δηλώσεις γίνονται στη Δύση, όχι στη Μόσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα που καθορίζει τις παραμέτρους και τις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων. Δεν λέει τίποτα για κλιμάκωση ή για λόγους αποκλιμάκωσης, παρά τα όσα προσπαθούν να μας κατηγορήσουν οι δυτικοί αναλυτές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχει γίνει λόγος για πυρηνικό πόλεμο. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις δηλώσεις και τους συντάκτες τους. Πρώτα, ήταν ο κ. Στόλτενμπεργκ… Στη συνέχεια ο κ. Ζελένσκι είπε ότι θα παραιτηθεί από το καθεστώς ενός μη πυρηνικού κράτους».

Όσο αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Λαβρόφ ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε πως η κατάσταση με τον Nord Strem 2 «κατέδειξε την πραγματική της θέση».

Σε σχέση με το επιχειρησιακό πεδίο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στο Χάρκοβο, ωστόσο οι ξένοι που επιθυμούν να φύγουν, ιδίως μέσω του ρωσικού εδάφους, δεν επιτρέπεται να αναχωρήσουν από τον σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό της πόλης. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τους φοιτητές»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία είναι το όνομα της χώρας, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη»

Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα