ΑΘΗΝΑ
15:29
|
16.04.2024
O Oυκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε όταν στόχευε οβίδες απευθείας στον σταθμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε πριν από λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή ίση με «έξι Τσερνόμπιλ».

«Λαέ της Ουκρανίας! Επιζήσαμε από τη νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας, την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της Ευρώπης», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του. 

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε όταν στόχευε οβίδες απευθείας στον σταθμό και το χαρακτήρισε πράξη «τρόμου σε ανήκουστο επίπεδο».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν «σοκαρισμένοι» για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

 Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και κυρώσεις κατά ενός «κράτους πυρηνικής τρομοκρατίας».

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Μόσχα

Από την πλευρά της, η Μόσχα κατηγορεί για το χτύπημα στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς επιχείρησε μια πρόκληση κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Χθες το βράδυ, το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να εφαρμόσει μια τερατώδη πρόκληση στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κονασένκοφ επεσήμανε ότι μια κινητή περίπολος της Ρωσικής Φρουράς δέχθηκε επίθεση από μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς ενώ περιπολούσε στην προστατευόμενη περιοχή δίπλα στον σταθμό περίπου στις 02:00 το πρωί της 4ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας οι Ουκρανοί άνοιξαν πυρ προς τους στρατιώτες της Ρωσικής Φρουράς σε αρκετούς ορόφους του συγκροτήματος εκπαίδευσης που βρίσκεται έξω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

«Οι θέσεις πυροβολισμών Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο του εκπαιδευτικού συγκροτήματος κατεστάλησαν από τα πυρά της ρωσικής περιπόλου», πρόσθεσε. «Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα σαμποτάζ πυρπόλησε το κτίριο εκπαίδευσης».

«Τα πυροσβεστικά συνεργεία που έφτασαν στο κτίριο έσβησαν τη φωτιά», είπε ο εκπρόσωπος. «Την ώρα της πρόκλησης κανένα από το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής δεν βρισκόταν στο κτήριο εκπαίδευσης».

«Αυτή τη στιγμή, το προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται κανονικά, συντηρώντας τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού και παρακολουθώντας τη ραδιενεργή κατάσταση», είπε. «Το επίπεδο ραδιενέργειας στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι φυσιολογικό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα