ΑΘΗΝΑ
23:47
|
02.05.2024
Κατασβέσθηκε έγκαιρα - Ασφαλή τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον φόβο για την τύχη του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην πόλη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, ξεκίνησε η 9η ημέρα της επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς φωτιά ξέσπασε, νωρίς τα ξημερώματα, σε πενταόροφο κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες εκπαίδευσης εργαζομένων του εργοστασίου δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που ανέφεραν πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από ρωσικά πυρά, ενημέρωσαν, την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, πως η πυρκαγιά «δεν επηρέασε τον βασικό εξοπλισμό» του εργοστασίου.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το CNN, ανακοίνωσε πως τελικά η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6:20 το πρωί, χωρίς να αναφέρει την ύπαρξη νεκρών ή τραυματιών, ενώ αναφέρεται πως οι εγκαταστάσεις δεν υπέστησαν κρίσιμη ζημιά και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά.

«Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που έθεσε τις υπηρεσίες της σε συναγερμό και αναμένεται να προχωρήσει αργότερα σήμερα σε ενημερωτική συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε και αυτή πως το εργοστάσιο είναι ασφαλές και δεν πως όλοι οι αντιδραστήρες έχουν κλείσει.

Και επισήμως, το Κίεβο, διαβεβαιώνει ότι η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι εγγυημένη, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατηγορεί τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει τώρα. Φλέγεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, ρωσικά τανκς ρίχνουν σε πυρηνικές μονάδες. Ξέρουν που ρίχνουν, έχουν προετοιμαστεί για αυτό!», έγραψε αναρτώντας βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook ο Ουκρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, που υποστήριξε ότι το εργοστάσιο χτυπήθηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροπλάνα, αξίωσε επέμβαση του NATO. «Ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο μέσω Facebook.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα