ΑΘΗΝΑ
09:33
|
09.12.2023
Αντιαεροπορικοί πύραυλοι σοβιετικής κατασκευής, από τα αποθέματα του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν, χθες Πέμπτη, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ότι αποστέλλονται στην Ουκρανία 2.700 αντιαεροπορικοί πύραυλοι τύπου Strela, από τα αποθέματα του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Τα όπλα που είχαν ξεχαστεί σε αποθήκη του γερμανικού στρατού στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, θεωρούνται μάλλον ξεπερασμένα, καθώς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’60, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντικές φθορές. Από το 2012 η «Μπούντεσβερ» δεν επιτρέπεται να τα χρησιμοποιεί.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι πρόκειται για όπλα σοβιετικής κατασκευής, τα οποία αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν κατά των ρωσικού στρατού.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), η Γερμανία θα παραδώσει σύντομα άλλα 18.000 κράνη στους Ουκρανούς.

Μέχρι πρότινος η Γερμανία είχε αρνηθεί να προμηθεύσει όπλα στα «εμπόλεμα μέρη», επικαλούμενη νομικούς και ιστορικούς λόγους. Η «στροφή» του Βερολίνου οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή 1.000 αντιαρματικών πυραύλων και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου Stinger.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι στην παρούσα φάση εξετάζονται και άλλα αιτήματα της Ουκρανίας.

Χάμπεκ: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα αυτοάμυνας»

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εξήγησε πιο αναλυτικά τη νέα πολιτική της Γερμανίας: «Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο και εμείς αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε και με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας, καθώς έχει προηγηθεί μία τόσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε.

Με την ευκαιρία αυτή ο «Πράσινος» αντικαγκελάριος ξεκαθάρισε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «ούτε γινόμαστε, ούτε φοβάμαι ότι θα γίνουμε ένα από τα εμπόλεμα μέρη. Υπάρχει μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή, την οποία πάντα σεβόμουν. Υπάρχει υποστήριξη, αλλά όχι ενεργός συμμετοχή στον πόλεμο. Νατοϊκά στρατεύματα ή Γερμανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να πατήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας».

Πηγή: Deutsche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ της κοινής δήλωσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ο Γεραπετρίτης

Γάζα: Ανηλεείς επιδρομές-Αποτυχία απελευθέρωσης ομήρων από τον στρατό

Αμερικανικό βέτο εμπόδισε ξανά την εκεχειρία στη Γάζα

Διαβουλεύσεις Παλαιστινίων και Αμερικανών για τη Γάζα μετά τον πόλεμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα