ΑΘΗΝΑ
07:33
|
03.05.2024
Οι αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία είχαν δύο γύρους συνομιλιών, από τις 24 Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έναν τρίτο γύρο συνομιλιών τη Δευτέρα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία σε ανάρτηση στο Facebook το Σάββατο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ρωσική πλευρά ήταν λιγότερο οριστική, λέγοντας απλώς ότι οι συνομιλίες μπορεί να ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Οι αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία είχαν δύο γύρους συνομιλιών, από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Πέμπτη, οι πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, για να επιτρέψουν στους αμάχους να βγουν από ορισμένες ζώνες μάχης, αν και υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.

Η Ουκρανία δήλωσε το Σάββατο, ότι οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα, αλλά ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Ο τρίτος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα», έγραψε ο Αραχαμία, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε αργότερα τον Ρώσο διαπραγματευτή Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος είπε ότι “ο τρίτος γύρος θα μπορούσε πραγματικά να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να γίνει τη Δευτέρα“.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το Σάββατο, ότι η προσπάθεια του Ζελένσκι να εξασφαλίσει άμεση βοήθεια από το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση μεταξύ των χωρών τους, δεν βοηθά τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για έναν τρίτο γύρο. 

Επιφυλακτικό μήπως παρασυρθεί στον πόλεμο της Μόσχας με τη γείτονά του, το ΝΑΤΟ απέρριψε την Παρασκευή την έκκληση του Ζελένσκι για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ωθώντας τον Ουκρανό πρόεδρο να πει, ότι η συμμαχία έδωσε στη Ρωσία το πράσινο φως, για να συνεχίσει την εκστρατεία βομβαρδισμών.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε, ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Λαβρόφ, αλλά μόνο εάν αυτές έχουν «νόημα».

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή, ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στη θέση της Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία είχε μεταφερθεί στην Ουκρανία την Πέμπτη. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον Σλούτσκι, ότι είπε ότι η ουκρανική πλευρά είχε δείξει κάποιο άνοιγμα στον δεύτερο γύρο για την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα