ΑΘΗΝΑ
07:55
|
08.07.2024
Καταιγιστικές εξελίξεις σε πολλαπλά και διπλωματικά μέτωπα προχωράει η 11η μέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον πλήρη ρωσικό έλεγχο της πόλης Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, εντάσεις και απομάκρυνση των αμάχων από την Μαριούπολη, ξεκίνησε η 11η μέρα της επίθεσης της Ουκρανίας.

Πυρά Ζαχάροβα στην Ελλάδα – Απάντηση από Θεοδωρικάκο

Άστραψε και βρόντισε η Eπίσημη Eκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με την αντιρωσική πληροφοριακή εκστρατεία στην Ελλάδα. «Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία, που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό.

Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α. Να υπενθυμίσουμε ότι με προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ταρακουνούν τον κόσμο όλες τις τελευταίες δεκαετίες – οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν.

Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελλάδας και συγκεκριμένα από τον Θεοδωρικάκο, «Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία εξαπέλυσε «καρφιά» κατά της στάσης της χώρας στην επίθεση της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία έχει εισβάλλει στην Ουκρανία και καθημερινά προκαλεί εκατοντάδες νεκρούς», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ενώ τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπάρχουν και Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στους νεκρούς».

«Επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί η Μαριούπολη

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη - «Δεν  υπάρχει πόσιμο νερό» - CNN.gr

Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF). «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Όλες οι εξελίξεις σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο

  • «Αυτός που συκοφαντεί τη Ρωσία δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι πράξεις της ηγεσίας της» ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της ΡωσίαςΜαρίας Ζαχάροβα, η οποία εξαπέλυσε «καρφιά» κατά της στάσης της χώρας στην επίθεση της Ουκρανίας.

  • Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολιντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε και πάλι την βαθιά αλληλεγγύη του ιταλικού, προς τον ουκρανικό λαό.

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι απαιτείται μια έρευνα για το αν η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

  • ΟΗΕ: Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιώμενοι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία

  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα Ουκρανούς εξτρεμιστές για το συμβάν στις 3 Μαρτίου στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

  • Η Visa και η Mastercard αποσύρονται από την εξυπηρέτηση των ρωσικών καρτών από τις 10 Μαρτίου.

  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε σημαντική αλλαγή στο προσχέδιο στρατιωτικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Euractiv, που επικαλείται την τελευταία έκδοση του σχετικού εγγράφου.

  • «Διεκόπη» και πάλι η απομάκρυνση αμάχων της Μαριούπολης, ανακοίνωσε πριν λίγο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

  • Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν χτύπημα στο ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για χτύπημα εναντίον του κτιρίου του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

  • Η Ρωσία θα σταματήσει τη “στρατιωτική της επιχείρηση” μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ δήλωσε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

  • O Εμανουέλ Μακρόν θα επικοινωνήσει εκ νέου σήμερα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

  • Διαψεύδει η Πολωνία τα περί αποστολής αεροσκαφών. «Η Πολωνία δεν θα στείλει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία, ούτε θα επιτρέψει τη χρήση των αεροδρομίων της», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Twitter.

  • Νέο μήνυμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους Ουκρανούς, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, το τελευταίο πέρασμα των Ουκρανών στην Μαύρη Θάλασσα.

  • ΟΗΕ: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

  • Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη και τη Βολνοβάκα θα ανοίξουν ξανά το πρωί της Κυριακής, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) Έντουαρντ Μπασουρίν.

  • Μια συγκέντρωση υποστήριξης στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του TASS, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας παρευρέθηκαν όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και εκπρόσωποι άλλων διασπορών, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπόθεση Μάτι: Ξεκινά η εκδίκαση στο Εφετείο

Θερινές εκπτώσεις από σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω ισχυρών ανέμων για σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ): Το πολιτικό μήνυμα της πασαρέλας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα