ΑΘΗΝΑ
14:55
|
20.04.2024
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν ανεμοστρόβιλος σάρωσε το κέντρο της Αϊόβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν ανεμοστρόβιλος σάρωσε το κέντρο της Αϊόβα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και γκρεμίζοντας δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσαν οι αρχές.

Αξιωματούχοι διαχείρισης έκτακτης ανάγκης στην κομητεία Μάντισον δήλωσαν ότι τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν πέραν από αυτούς που σκοτώθηκαν όταν ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε την περιοχή νοτιοδυτικά του Ντε Μόιν περίπου στις 4:30 μ.μ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν παιδιά και ενήλικες.

Η Κυβερνήτης της Αϊόβα, Κιμ Ρέινολντς, εξέδωσε μια διακήρυξη καταστροφής για την κομητεία, η οποία επιτρέπει τη χρήση κρατικών πόρων για βοήθεια στις προσπάθειες αντιμετώπισης και ανάκαμψης.

«Η καρδιά μας είναι σε όλους όσους επλήγησαν από τις φονικές καταιγίδες που έπληξαν την πολιτεία μας σήμερα», είπε η Ρέινολντς. «Οι καρδιές μας πονούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ξέρω ότι οι κάτοικοι της Αϊόβα θα ενταχθούν και θα ενωθούν για να βοηθήσουν σε αυτήν την περίοδο ανάγκης – ήδη το πράττουν».

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Μάντισον, Διογένης Αγιάλα, δήλωσε ότι 25 έως 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο.

«Είναι ΄ό,τι χειρότερο έχει δει κανείς εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Οι αξιωματούχοι δεν ταυτοποίησαν τους νεκρούς, αλλά είπαν ότι δεν βρίσκονταν όλοι στην ίδια τοποθεσία.

Η Γουέντι Μπερκέτ είπε στο Des Moines Register ότι αυτή και οι δύο από τις τρεις κόρες της ήταν στο σπίτι τους το απόγευμα του Σαββάτου όταν ο σύζυγός της, Τόνι, της τηλεφώνησε από ένα κοντινό υπόστεγο όπου δούλευε και την ειδοποίησε για προειδοποίηση ανεμοστρόβιλου.

Η Μπέρκετ είπε ότι βγήκε έξω και τον συναντήθηκαν μπροστά από το σπίτι, κοιτάζοντας κάτω από το δρόμο τους προς τα νοτιοδυτικά. «Και μετά τον είδαμε. Ένας ανεμοστρόβιλος», είπε. «Υπήρχαν συντρίμμια που πετούσαν τριγύρω και γίνονταν όλο και πιο δυνατά».

Έσπευσαν με τις κόρες τους στο υπόγειό τους, καθώς ο ανεμοστρόβιλος βρυχήθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα. Καθώς κολλούσαν ο ένας στον άλλο, ένα παράθυρο έσπασε προς τα έξω και το νερό άρχισε να εκτοξεύεται από τους σωλήνες, είπε.

Αλλά μέσα σε περίπου ένα λεπτό, ο ανεμοστρόβιλος πέρασε, και ενώ η οικογένεια ήταν αβλαβής, το σπίτι τους ήταν ερειπωμένο ανάμεσα σε συντρίμμια τριγύρω, ακόμα και στα δέντρα.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Des Moines ανάρτησε αργότερα το Σάββατο ότι οι αρχικές φωτογραφίες και βίντεο από τις ζημιές στην κοινότητα του Winterset υποδηλώνουν ότι ήταν τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος κατηγορίας EF-3, ικανός να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, στην κλίμακα Enhanced Fujita. Ανέφερε ότι οι ομάδες μετεωρολογικών υπηρεσιών θα διερευνήσουν τη ζημιά την Κυριακή και θα αξιολογήσουν περαιτέρω μια πιθανή βαθμολογία.

Οι καταιγίδες που προκάλεσαν ανεμοστρόβιλους μετακινήθηκαν σε μεγάλο μέρος της Αϊόβα από το απόγευμα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου με καταιγίδες να προκαλέσουν επίσης ζημιές στο προάστιο Ντε Μόιν του Νοργουόκ, σε περιοχές ακριβώς ανατολικά του Ντε Μόιν και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αϊόβα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές, οι δρόμοι αποκλείστηκαν από πεσμένες γραμμές και κλαδιά δέντρων θρυμματίστηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πεσμένα δέντρα, συντρίμμια και κατεστραμμένες στέγες και οχήματα. Κάποια στιγμή, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν περίπου 10.000 άτομα στην περιοχή Des Moines.

Πηγή: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα